Gránátokat vetettek be Koszovóban, sebesültek is vannak

3 hónap ezelőtt 7

Zvecsán lakóit megtámadták, két ember megsebesült. Bombák repülnek minden irányba, folyamatos lövöldözés hallatszik – jelentette a szerb média. Állításuk szerint a támadást a Kosovo Force (KFOR) hajtotta végre.

Legalább két szerb megsebesült, közülük egy fiatal súlyosan, miután a KFOR tagjai sokkológránátokat használtak, és a koszovói rendőrség tagjai is tüzet nyitottak – írja a Kosovo Online hírei alapján a b92.

A támadás azután történt, hogy a NATO-misszió tagjai megtámadták a civil szerbeket Zvecsán községben.

A KFOR botokkal és könnygázzal támadtak az emberekre – számolt be a Kosovo Online.

A cikk szerint a KFOR tagjai erőszakkal próbálták berángatni kordonjukba a Szerb Lista képviselőit, majd sokkológránátokat és rengeteg könnygázt vetettek be, emellett füst borította be az önkormányzat épületéhez vezető utcákat.

A központban több mentőautó is parkol, ahol elsősegélyt nyújtanak sérülteknek. Az összegyűlt civilek még mindig az utcán vannak, és nem vonulnak vissza.

A hírportál beszámolója szerint Igor Simics, a Szerb Lista képviselője felszólította az önkormányzat épülete előtt összegyűlt több mint ezren polgárt, hogy üljenek le a földre nyugodtan, felemelt kézzel.

Kosovo-online: "At least two Serbs were wounded, of which one young man was seriously injured by a firearm, after KFOR members used stun grenades, and members of the Kosovo police also fired with firearms"https://t.co/35IKSV8OWx

— Faytuks News Δ (@Faytuks) May 29, 2023

Forró a hangulat

A KFOR egységei hétfőn vonultak ki az észak-koszovói zavargások helyszíneire. A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Albin Kurti miniszterelnök azonban annak ellenére, hogy a múlt hét végén több külföldi diplomata is a helyzet rendezését kérte tőle, a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyeit figyelembe veszik majd.

A KFOR közölte, hogy megnövelte jelenlétét a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban azért, hogy biztosítsa minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást. Egyben mindkét felet arra kérte, hogy tartózkodjon a helyzet további elmérgesítésére alkalmat adó tevékenységektől.