Hamarosan érkezhet a valaha volt legnagyobb román tőzsdei bevezetés

3 hónap ezelőtt 6

elemzo tozsde reszveny

Portfolio 2023. május 31. 17:09

A Hidroelectrica nevű román közműcég az európai megújuló energiával foglalkozó cégek között az egyik legnagyobb tőzsdei bevezetésre készül, ráadásul ez lehet a román piac valaha volt legnagyobb IPO-ja - írja a Bloomberg.

A lap forrásai szerint a tőzsdei bevezetés több mint 2 milliárd eurós forrás biztosíthatna a vállalat számára, részben annak köszönhetően, hogy a nyugdíjalapok felől erős keresletet tapasztal a cég. A források szerint a Hidroelectrica 10-12 százalékos osztalékhozamot kínálhat a vevők bevonzása érdekében.

A részvénykibocsátás várhatóan legalább 1 milliárd eurós keresletet generál a hazai nyugdíjalapok befektetői részéről - mondta az Aegon romániai nyugdíjalapjának részvényportfólió-kezelője.

A prospektust júniusban nyújtják be, a tőzsdei bevezetés pedig a hónap végére fejeződik be.

Ez lesz a legnagyobb tőzsdei bevezetés Románia történetében és az egyik legnagyobb Kelet-Európában. A Bloomberg számításai szerint idén durván 1,2 milliárd dollárt vontak be a kelet-európai kibocsátások során, vagyis közel 85 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt.

Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése számos okból mérföldkőnek számít, és a román tőkepiac iránti jelentősebb befektetői érdeklődést is elhozhatja. Gyurcsik szerint a Hidroelectrica nagyjából 10 százalékos súlyt kaphat a román BET részvényindexben.

Címlapkép: Getty Images

D_MTZ20230530012

dollár deviza árfolyam

koszovó összecsapás

pénzügyi tudatosság befektetés

GettyImages-1474222289

varga mihály 2024-es költségvetés

mnb jegybank magyar nemzeti bank

Kimaradnak a magyarok az év egyik nagy tőzsdei sztorijából