Hamarosan fizethet a magyaroknak a Google és a Facebook

6 nap ezelőtt 6

A magyar kiadók híreit a globális techcégek, mint a Google vagy a Facebook, eddig díjazás nélkül hasznosíthatták, de a szerzői jogi törvény módosítása értelmében, a kiadók méltányos díjazásban kell részesüljenek a tartalmaikért cserébe, a tartalomelőállítás fenntarthatóságának biztosítása érdekében - írja a hvg.hu a Repropressre hivatkozva.

A cég közleménye szerint megkapták a szükséges engedélyt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától, így jogosulttá vált díjazást kicsikarni az online platformokból a kiadók hírtartalmaiért. A tarifát Varga Judit igazságügyi miniszternek kell majd jóváhagynia.

Azért nem olyan egyszerű a helyzet, mert most kezdődnek majd a tárgyalások, pontosan elsőként a kapcsolatfelvétel.

A hvg.hu külföldi példákat is sorol. Németországban már zajlanak perek. Az egyik szerint a Microsoft a Bing kereső hírgyűjtése miatt ideiglenes kártérítésként évi 800 ezer eurót javasoltak, amelyet a Bingnek a Corint Media részére kell fizetnie, amíg az alapügyben nem születik döntés. Ezt az amerikai cég lényegében elfogadta még akkor is, ha ideiglenes döntésről van szó. Sőt, a Corint Media, miközben elfogadta a köztes megállapodást, a jogdíj összegének emelésére számít a jogerős ítéletben.

Nyitókép: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez