Harminc európai ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

1 hónap ezelőtt 74

Portfolio 2021. december 05. 08:52

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a NAPCORE projektben a közreműködő államok száznál is több szakértője dolgozik össze azért, hogy a közúti és közösségi közlekedéssel kapcsolatos adatokat egységesen, szabványosított formátumban gyűjtsék és kezeljék.

Az így előállt információkat változatlanul a tagországok nemzeti hozzáférési pontjain keresztül osztják majd meg az adathasználókkal. Az adatok automatikus kicserélésére szolgáló portált hazánkban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti. A rendszer bevezetése óta összegyűlt tapasztalatokra építve, a nemzetközi fejlesztéssel a magyarországi rendszer és felület is megújulhat.

A közös célok megvalósítására kitűzött határidő 2024 vége, de a felek ennél távlatosabb, jövőorientált együttműködés megalapozását is tervezik.

A magyar részvételt az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pénzügyi alapból elnyert 108 millió forint forrás tette lehetővé. A nettó 127 millió forint összköltségű beruházáshoz nyújtott támogatás kedvezményezettje és a NAPCORE hazai partnere az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a végrehajtásért a Magyar Közút felel. Magyarország a tapasztalatcsere mellett az új technológiák alkalmazásában, a szabályozások kidolgozásában is szeretne csatlakozni az élenjáró országokhoz.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: bár az összekapcsolódó adatrendszerek sem közvetlenül a végfelhasználóknak nyújtanak majd szolgáltatást,  összefésülésük előnyeit mégis minden közlekedő megtapasztalhatja. Az okostelefonokon vagy a járművekben nagyobb gyakorisággal frissíthető, pontosabb digitális térképek segítik a jövőben a tájékozódást. A naprakésznél aktuálisabb, részletes információkhoz juthatunk majd hozzá például az elérhető elektromos töltőkről vagy a szabad kamionos pihenőhelyekről. A NAPCORE előmozdítja az önvezető és hálózatba kapcsolt autózás ügyét is, hiszen az ilyen járművek működéséhez nélkülözhetetlenek a legfrissebb térképek, a valós idejű forgalmi adatok.