Három ukrán város visszafoglalását ígérte meg Volodimir Zelenszkij

2 hónap ezelőtt 8

A CNN tudósítása szerint az ukrán elnök azt ígérte, hogy felszabadítják a donyecki Bahmut városát és további két, orosz megszállás alatt álló várost. A másik két települést nem nevezte meg, de kijelentette: "van egy tervünk, egy rendkívül átfogó, részletes tervünk".

Zelenszkij a 24.hu összefoglalója szerint azt is elmondta, hogy Ukrajna nem hagy fel a június eleje óta tartó ellentámadással, mely idáig csak szerény területszerzést hozott. Úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin a harcok szünetelésében reménykedik, hiszen akkor ráncba szedhetné a csapatait. – Tudom, mit akar Putyin. Én vagyok az egyike azoknak, akik nagyon is jól értik őt – vélekedett Zelenszkij, aki szerint az orosz elnök a veszteségek pótlására használná az így nyert időt.

Az ukrán léptékkel még csak nagynak sem számító Bahmutot utcáról utcára járva foglalták el, óriási veszteségek árán az oroszok, mire tíz hónap után, június elején az iparváros elesett. Azóta az ukránok támadják a stratégiai értékkel nem rendelkező várost: a Bahmuttól északkeletre és délnyugatra fekvő területek, melyeket visszafoglaltak, olyan magaslatok, ahonnan felülről rálátnak a városra, és tudják lőni az orosz védőket. Elképzelhető, hogy a déli irányból megpróbálják megkerülni a várost, ezzel kikényszerítve az orosz erők kivonását, ám az elemzői konszenzus szerint a fókusz a déli frontszakaszon van, a bahmuti inkább egy kiegészítő irány.

(A nyitóképen: Egy megsemmisült orosz harcjármű maradványai a frontvonalnál a donyecki, Bahmuttól 10 kilométerre lévő Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án.)