Hiányosságokat tártak fel a Pesti úti idősotthonban

1 hónap ezelőtt 16

pesti út

idősotthon

kormányhivatal

koronavírus

Mentőautók érkeznek a Pesti úti idősotthon lakóival az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe 2020. április 9-én. Az otthonban több mint százan megfertőződtek, közülük öten meghaltak.

A kormányhivatal kötelezte a Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről.

A fővárosi kormányhivatal befejezte a gondozottak szakellátását vizsgáló rendkívüli ellenőrzését a Pesti úti idősotthonban, ahol eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg a koronavírus-járványban.

A kormányhivatal megállapítása szerint az orvosi jelenlét hiányossága mellett súlyosan hiányos a gondozottak ápolása is, a törvényben előírt ápolói-gondozói létszám kevesebb, mint fele áll rendelkezésre. A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzéshez – derül ki a vizsgálatból. 

A kormányhivatal emlékeztet arra, hogy az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. A most zárult új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata volt. 

Megállapították, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápoló-gondozó létszám súlyosan hiányos, 

az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben.

A kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről, valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt - ellenkező döntésig - új ellátott nem vehető fel az intézménybe.A kormányhivatal emellett kötelezte az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljes körűen dokumentálja. 

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

A címlapról ajánljuk