Hivatalba lépett Nigéria új elnöke

9 hónap ezelőtt 15

Letette a hivatali esküt Bola Tinubu, Nigéria új elnöke. Tinubu választási programjában az elődje, Muhammadu Buhari idején megromlott gazdasági és biztonsági feltételek javítását ígérte. Az új elnök óriási feladatot vett a nyakába a számos problémával küszködő afrikai ország irányításával.

A főváros Eagle terén tartott szabadtéri eskütétel után Muhammadu Buhari Katsina tagállambeli szülőfalujába utazott, ahol elmondása szerint a nyugdíjas éveit akarja tölteni.

A 71 éves Bola Tinubu ígéretet tett, hogy hatékonyabban irányítja majd Afrika legnagyobb gazdaságát és legnépesebb nemzetét.

Korrupció van, rossz a biztonsági helyzet, számos problémával kell szembenéznünk, de ne sajnáljanak. Én akartam a feladatot, ezért kampányoltam. Nincs pardon

– mondta az új elnök egy vasárnap este mondott beszédben.

Tinubu rekordnagyságú adóssággal küszködő gazdaságot, deviza- és üzemanyaghiányt, gyenge hazai valutát, csaknem két évtizedes inflációt, ingadozó intézményrendszert, továbbá a kőolajlopások és a beruházások hiánya miatt csökkenő olajtermelést örökölt az afrikai ország újdonsült elnökeként.