Hogyan nyissunk, ha jó lenne valamin változtatni?

4 hónap ezelőtt 11

Mire ez a lapszám a kedves olvasókhoz eljut, a statisztikák szerint közülük már tízből kilencen megszegték újévi fogadalmaikat (négyből egy fogadalom már január első hetében elbukott). Mégis az az egy ember még mindig lelkesen követi kitűzött célját. Ő vajon mit csinált másként, mint a többiek?

Ha valamit meg szeretnénk változtatni az életünkben, és új szokások kialakítására törekszünk (hisz a fogadalmak, újéviek vagy sem, lényegében erről szólnak), az általában hosszú távú cél kitűzését és követését jelenti. Igen ám, de a hosszú távú célok jellemzően késleltetett jutalmakkal járnak. (Ilyen például a testmozgás, ahol a javuló egészségi állapot lesz erőfeszítéseink jutalma.)

A késleltetett jutalmak hasznosak ugyan a célok kitűzésekor, de úgy tűnik, a kitartáshoz sokkal erősebben kapcsolódnak az azonnali jutalmak, amelyek pozitív élményt adnak, növelik a belső motivációt, és ezáltal csökkentik a cél követésének költségeit.

Legyen az tanulás, edzés vagy egészséges táplálkozás, ha a tevékenységünkhöz azonnali jutalom társul (vagyis élvezzük azt, amit csinálunk), könnyebb lesz kitartónak maradni, mint akkor, ha a vágyott jövőbeli cél a szemünk előtt lebeg ugyan, de amit a jelenben tapasztalunk, az se nem érdekes, se nem szórakoztató, se nem finom.

Megfelelő megfogalmazás

Rendelje meg online!

©

Új célunk kitűzésénél érdemes figyelemmel lenni arra, hogy az a kívánt, pozitívan értékelhető állapot elérésére, vagy kellemetlen, nem kívánt állapot elkerülésére irányul. Az első csoportba sorolható, úgynevezett megközelítő célok ugyanis sokkal nagyobb sikerrátával kecsegtetnek – könnyebb vágyott állapot irányába lépéseket tenni, mint egy nemszeretem helyzettől távol tartani magunkat.

Ez egyfelől a célok megfogalmazásának módját jelenti (például „Igyekszem nyolc órát aludni, mert akkor könnyebben veszem másnap az akadályokat”, ahelyett, hogy „Muszáj minden éjjel nyolc órát aludnom, különben kudarcot vallok”).

Másrészt a cél eléréséhez vezető utat is megszabja (egészségesen lehet táplálkozni úgy is, hogy „Minden munkanap lesz legalább egy gyümölcs vagy zöldség az ebédemben” és úgy is, hogy „Nem eszem egészségtelen édességet ebéd után” – mindkét cél lehet jó, de várhatóan a második hosszú távon kevésbé lesz fenntartható).

Érdeklik további tippek? Olvassa tovább Nagy Beáta Magda pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amelyben a bizonytalan jövőre való felkészüléssel foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.