Hogyan vészeljük át a telet a koronavírus-járvány idején? Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a fertőzést?

1 hónap ezelőtt 12


[sz]képünk illusztráció, fotó: Unsplash/freestocks[sz]
Amikor márciusban kitört a világjárvány, a tudósok egy része abban bízott, hogy a nyári hónapok beköszöntével visszavonul a vírus. De nem ez történt. Az esetszámok világszerte még inkább emelkedni kezdtek. Az elmúlt időszakban a jó idő miatt legalább arra volt esélye az embereknek, hogy a szabadban kapcsolódjanak ki, találkozzanak a családtagokkal, barátokkal a biztonsági előírások betartása mellett. Ez az előttünk álló télen biztosan sokkal nehezebb lesz, írja a Popular Science.

A szabadban ugyanis sokkal ritkábban történik fertőzés, mint zárt terekben. Márpedig a hideg tél elől mindenki inkább a négy fal közé menekül. A kérdés csak az, hogy ez mennyire biztonságos a pandémia második hulláma idején. Az biztos, hogy a vírus nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni, ráadásul a koronavírushoz hasonló kórokozók alapvetően jobban kedvelik a hűvös időjárást.

Szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy

a száraz, hideg időnek köszönhetően kiszáradnak a nyálkahártyáink, így még jobban ki leszünk téve a fertőzésveszélynek.

[kapcsolodo]/influenza-natha-vagy-koronavirus-hogyan-ismerd-fel-mit-kaptal-el-iden/[kapcsolodo]

Bár az influenza és a Covid-19 bizonyos szempontból hasonlítanak egymásra, semmiképpen sem szabad összekeverni a két vírust.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy míg az influenza szezonális, a koronavírus az előzetes várakozásokkal ellentétben egyelőre nem tűnik annak.

További nehézséget okozhat, hogy még semmilyen tapasztalata nincs a virológusoknak azzal kapcsolatban, milyen hatással lehet egymásra a koronavírus, a már említett influenza és a többi légzőszervi betegség. A korábban vizsgált koronavírusok esetében szerencsére nem volt jellemző, hogy felerősítették volna az influenza tüneteit vagy fordítva, azonban most egy eddig ismeretlen vírussal állunk szemben.

Az azonban szinte borítékolható, hogy az egyszerre kitörő influenza-járvány és a mellette terjedő koronavírus várhatóan komoly megterhelést jelent majd a legtöbb egészségügyi rendszernek. Még az olyan fejlett és felkészült országok egészségügyi rendszere is kis híján összeroppant már a tavaszi terhelés alatt, mint az Egyesült Államok, pedig akkor még még sehol sem volt az évi szokásos influenza. Szakértők szerint ez is egy újabb indok arra, hogy az idei szezonban minél többen éljenek az influenza elleni védőoltás lehetőségével.

[kapcsolodo]kik-kaphatjak-meg-elsokent-a-koronavirus-oltast-keszulnek-a-fontossagi-listak/[kapcsolodo]

[next]

Beltéri összejövetelek és téli utazások

Ősszel az iskolakezdés és a gyerekek, míg télen a beltéri programok, valamint az utazások segítik leginkább a vírusok – köztük ettől az évtől már a Covid-19 – gyors terjedését. A megoldás egyelőre csak a már unásig ismételt néhány szabály szigorú betartása lehet: maszkviselés, védőtávolság betartása, rendszeres kézfertőtlenítés.

Szakértők azt javasolják, hogy

ameddig csak lehet, próbáljuk a szabad levegőre szervezni a baráti és családi összejöveteleket.

Idén különösen nagy szerepet kaphatnak a meleg ruhák és a különböző kültéri melegítő eszközök, ugyanis ezek segítségével jóval tovább maradhatunk a szabadban, ezzel pedig alaposan lecsökkenhet a fertőzésveszély.

Külön nehézséget jelent majd az ünnepi időszak, amikor összegyűlik a család. Érdemes lesz azonban megfontolni, hogy

az idősebb vagy krónikus beteg családtagokkal ezúttal a rizikómentes videóhívás lehet a meghitt pillanatokban is a kapcsolattartás első számú eszköze a hatalmas családi vacsorák helyett.

Az biztos, hogy kemény tél előtt állunk, és nemcsak a várható hideg időjárás miatt.

[kapcsolodo]annyi-az-idei-szilveszternek-londonban-mar-toroltek-a-tuzijatekot-es-minden-unnepseget/[kapcsolodo]