Hús minden nap – igen vagy nem?

2 éve ezelőtt 198

Talán mindenki emlékszik, hogy volt egy időszak, amikor mindenki megpróbált lemondani a zsírról, ezzel nagyban károsítva az egészséget és a szépséget. Következőleg a szénhidrátokat zárták ki az étrendből, mert őket tartották a felesleges kilók okozóinak. Manapság a vegetáriánus életmód a divat, viszont nem mindenki hajlandó lemondani a húsról.

A húskészítmények teljes elutasítása személyes döntés. A makeup.hu elárulja, miért előnyös csökkenteni az elfogyasztott húsmennyiséget. A hús rajongóinak minden bizonnyal nehéz lesz feladniuk étkezési szokásaikat és teljesen átgondolni az étrendünket, viszont ezt tényleg szükséges megtenni, ha meg szeretnénk tartani jó egészségi állapotunkat.

Hús minden nap – sok vagy sem?

A sok/kevés nagyon relatív fogalmak, ezért figyeljünk a konkrét számokra. Egy átlagos felnőttnek testtömeg-kilogrammonként egy gramm fehérjére van szüksége. Azok, akik rendszeres kemény fizikai munkát végeznek vagy aktív életmódot folytatnak, megengedhetik maguknak, hogy megduplázzák ezt a számot, de ennél ne egyenek többet!

Nemcsak húsból kapunk fehérjét, a kiegyensúlyozott étrend összeállításakor más ételeket is figyelembe kell venni. Továbbá a sült hús több zsírt tartalmazhat, mint fehérjét, mivel önmagában zsíros, sőt, olajban sütött. Igyekezzünk zsiradék hozzáadása nélkül sütni, vagy főtt húst enni.

Miért fogyasszunk kevesebbet?

A kérdés megválaszolásához figyeljük a test reakcióit: húsleves után többet akarunk inni, húsevés után nehézségérzet a gyomorban. Mindez nem véletlen!

A hús a magas purintartalmú élelmiszerekhez tartozik – olyan anyagok, amelyek megemésztve húgysavat képeznek. Kis adagokban ez a sav jót tesz a szervezetnek, de a túlzott mennyiség esetén vesefunkció-károsodáshoz vezet, és köszvény kialakulását idézi elő.

Mikor együk?

Meghatároztuk a szükséges húsmennyiséget és megtudtuk, miért veszélyes a hús túlzott fogyasztása. Vessünk most egy pillantást arra, hogy a táplálkozási szakemberek szerint mikor is a legjobb húst enni. Ismeretes, hogy átlagosan körülbelül öt órán keresztül emészti a szervezet, így a leghelyesebb ebédkor elfogyasztani a napi húsadagot.

Estére válasszunk halat, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy tofut. Egy ilyen vacsora meglehetősen kiadós, viszont nem nehéz az emésztőrendszernek. A vörös húst helyettesítsük olykor csirkével vagy pulykával, szervezzünk növényi alapú böjtölő napokat is. Ez a rendszer segít megváltoztatni az étkezési szokásokat és csökkenti a húsfogyasztást.

Húsfogyasztás sportolóként

Külön megjegyeznénk, hogy a hivatásos sportolóknak és a hetente legalább öt alkalommal aktívan edző személyeknek egyáltalán nem ajánlott kizárni a húst az étrendből, vagy drasztikusan csökkenteni a mennyiségét. Inkább változatosabban tervezzék a mindennapi menüt, odafigyelve a megfelelő kalóriadeficitre.