HVG: Húsz magyar KFOR-katona is megsebesült a koszovói zavargásokban

10 hónap ezelőtt 16

A HVG diplomáciai forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írja:

húsz magyar KFOR-katona sebesült meg, többen közülük súlyosan, amikor a koszovói Zvečanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró KFOR-katonák között.

A lap szerint 11 olasz KFOR-katona is megsebesült.

A HVG úgy tudja, a fegyveres összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére.

A KFOR-osok könnygázt is bevetettek, a szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

Szerb közlések szerint Zvečanban a kivezényelt koszovói albán rendőrök rálőttek a szerb tüntetőkre, ketten megsebesültek, egyikük súlyosan. A tüntetéseken a KFOR-katonák több szerb tüntetőt őrizetbe vettek és átadtak a koszovói rendőrségnek.

A szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon, Belgrád szerint a nemzetközi közösség képviselői, köztük a KFOR-katonák is az albán „rendbontókat” védik. A koszovói albán hatóságok annak ellenére erőltetik az albán polgármesterek kinevezését, hogy ezt az EU és az USA képviselői is ellenzik. A szerb bojkott miatt akad olyan polgármester, aki csak a szavazásra jogosultak 3,5 százalékának támogatását nyerte el.