Így fest a Jupiter holdja testközelből – fotók

1 hét ezelőtt 8

A felvételek mintegy ezer kilométeres távolságból készültek. Az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen közel űreszköz ehhez az égitesthez – írja a BBC hírportálja.

A Ganymedes a Jupiter négy, Galilei által felfedezett holdjának (Galilei-holdjának) egyike és a legnagyobb a Naprendszerben.

Hello, old friend. Yesterday our #JunoMission made the first close flyby of Jupiter’s giant moon Ganymede in more than 20 years, and the first two images have been received on Earth. ? More to come. See details at: https://t.co/zIVMO6waKH pic.twitter.com/2RiW3iSmIp — NASA Solar System (@NASASolarSystem) June 8, 2021

A Juno felvételén különleges részletességgel látható a hatalmas hold sok ütést kapott és repedezett felszíne. A képeket összehasonlítják az amerikai űrügynökség Galileo (1995–2003) és Voyager (1979) szondájának felvételeivel, hogy megállapítsák, történtek-e változások.

"Ez a legkisebb távolság, melyre szonda évtizedek óta megközelítette ezt az óriási holdat. Nem fogjuk elsietni a tudományos következtetések levonását, de addig is egyszerűen csak gyönyörködünk ebben az égi csodában" – mondta Scott Bolton, a San Antonióban lévő Délnyugati Kutatóintézet munkatársa, a Juno projekt vezetője.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA