Így lehet mentesülni a hatósági házi karantén alól - fontos tudnivalók

1 hét ezelőtt 4

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót közölt arról, hogy augusztustól milyen feltételekkel léphet be magyar állampolgár sárga és piros jelzésű országból, valamint mi a teendője akkor, ha az elrendelt hatósági házi karatén alól mentesülni szeretne.

Szombattól ugyanis sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket. A sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek továbbra is kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel. 

A mentesség iránti kérelmet a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatalnál általános illeték, vagyis 3 ezer forint megfizetése mellett lehet kezdeményezni. A kérelmet az Ügyfélkapun vagy kézbesítőn (pl.: családtag) keresztül lehet beadni a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatalához. 

Az utazáshoz kötött mintavételt végző egészségügyi szolgáltatók elérhetősége ide kattinva is megtalálható.Az utazáshoz kötött mintavételi vizsgálatok díjait az egészségügyi szolgáltató saját hatáskörben határozza meg. 

A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni. 

Az elkészült eredmények az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felületén keresztül, vagy e-mailben küldik ki. Az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát). 

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni.

Nyitókép: MTI/Komka Péter