Íme Pioli értékelése a Juve legyőzése után

3 hónap ezelőtt 11

Rovat: &nbspKülföldi foci Dátum:&nbsp29 máj

Stefano Pioli, a Milan trénere elégedetten nyilatkozott a Juventus legyőzése után, azonban fontos megjegyzéseket tett és kijelentette, hogy a csapat megerősítésére van szükség, ha egyszerre a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is versenyképesek akarnak lenni a következő szezonban.

„Ez egy nagy lehetőség volt, amelyet ki kellett használnunk arra, hogy megmutassuk, hogy milyen jó csapat vagyunk. Most itt az ideje, hogy mérlegeljük és kiértékeljük a szezonunkat. Ragyogó menetelésünk volt a Bajnokok Ligájában és nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, hogy nem jutottunk tovább az elődöntőben, de Európa legjobb négy csapata között végeztünk és erre senki sem számított volna a szezon kezdetekor. A bajnokságban egy elfogadható szintet hoztunk, de két versenysorozatban kellett helytállnunk és ezáltal időnként voltak botlások a megtett úton. Ez egy kemény szezon volt egy világbajnokság miatti szünettel és több kulcsjátékosunk is részt vett rajta. Ezt követően küszködtünk az erőnléti szintünk visszanyerésével és öt hónapig voltunk Maignan nélkül, aki a liga egyik legjobb kapusa. Nem volt könnyű, de sokat tanulunk ebből a szezonból, hogy a legtöbbet fejlődjünk.” – mondta Pioli.

„A Juve jól teljesített a bajnokságban és nem jutottak olyan messzire a Bajnokok Ligájában, mint mi. Azt mondtam a csapatnak, hogy két vagy három évvel ezelőtt nyert a Milan először ebben a stadionban. Most adott volt a lehetőség számunkra arra, hogy ezt megismételjük és még az utolsó forduló előtt elvégezzük a feladatot. Úgy vélem, hogy a játékosok élvezték, hogy egy erős Juventust győztünk le és bebiztosítottuk a Bajnokok Ligája-indulásunkat a következő szezonra. Lássuk tisztán a dolgokat: a BL-elődöntőből kiesni, különösen az ellenfelünket nézve nagyon csalódást keltő volt számunkra. Be akartunk jutni a döntőbe, de ez már a múlt és az idő elteltével lenyugodtunk. Őszintén szólva mindent megtettünk, amit tennünk kellett a Bajnokok Ligájában. Sok olyan tényező volt, ami miatt csökkent a teljesítményünk és ezért nem tudtunk még versenyképesebbek lenni a bajnokságban.”

„Meg kell értenünk, hogy ha mindkét porondon versenyképesek akarunk lenni, akkor nagyon jó csapattá kell válnunk. Nagyon kevés csapat képes erre. Az idei szezonban nekünk a BL-ben való versenyképesség azzal járt, hogy a bajnokságban kissé visszaestünk, ez a valóság. Ismétlem: ez egy furcsa szezon volt. Nyilvánvalóan ha januárban és februárban több mérkőzést sikerült volna nyernünk, akkor előrébb végzünk a tabellán. Mindenesetre a Napoli volt az a csapat, amely egészen elképesztően teljesített. A mi legfőbb célkitűzésünk az volt, hogy a legjobb négyben végezzünk a tabellán, ahogy az előző két szezonban is ez volt a cél az ezüstérem és a Scudetto megszerzésekor. A csapat elérte a versenyképesség egy magas szintjét, de a BL-ben és a Serie A-ban is azok akarunk lenni, ezért egy újabb nagy lépcsőfokot kell megtennünk ennek eléréséhez.”

„Ez egy remek győzelem volt és nagyszerű a Milan számára, hogy zsinórban a harmadik egymást követő szezonban is bejutottunk a Bajnokok Ligájába. Ez nagyon fontos volt. A csapat minden évben előrelépést tesz a fejlődési folyamatban, mind egyénileg, mind csapatként. Vannak dolgok, amelyeken dolgoznunk kell, de ez teljesen normális. Az előző szezonban is voltak gyengeségeink: küszködtünk a győzelem megszerzésével a papíron gyengébb csapatok ellen. Ezen javítanunk kell: nekem taktikailag és a döntéshozatalban, a játékosoknak pedig a mentalitás szempontjából, mert ezeken a mérkőzéseken különösen fontosak az egyéni megmozdulások vagy éppen a jó pontrúgások, ami idén hiányzott és ezen változtatnunk kell.”

„A mérkőzés után beszédet mondtam a csapatnak. Ők voltak a főszereplők és jól akartunk teljesíteni, hogy ne az utolsó meccsre hagyjuk a döntést. Úgy ünnepeltek, ahogy kell és szeretnék köszönetet mondani nekik. Voltak hullámvölgyek, de a csapat mindvégig hitt a közös munkában és az összetartásban.”

„Mercato? Minden attól függ, hogy milyen elvárásokat szeretnénk elérni. Ha versenyképesek akarunk lenni a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt, akkor egyértelmű, hogy erősítésekre van szükség. Versenyképes csapatot kell összeállítani. Az előző szezonban könnyebb volt, mint idén. Mindenki felelősséggel tartozik és türelemre van szükség. Meg tudom érteni, hogy nincs türelem, de enélkül nem megy. Ha fiatal játékosokra összpontosítasz, akkor türelmesnek kell lenni. Teljesen felesleges felhoznom más játékosok példáit. Úgy gondolom, hogy a klubnak tovább kell vinnie ezt az irányvonalat, ez egy hatalmas klub.”