Itt szinte minden korosztály megtalálhatja a magáénak tetszőt

10 hónap ezelőtt 22

A Margitszigeti Színház idei évada az évfordulók éve: 85 éves a teátrum, ami 1938-ban nyitotta meg a kapuit – és a történelmi sors miatti kisebb-nagyobb megszakításoktól eltekintve – a mai napig játszik, fontos helyet és szerepet betöltve a magyar kulturális kínálatban – fogalmazott Bán Teodóra.

A Margitszigeti Szabadtéri Színházban májustól szeptemberig számos olyan produkció, előadás kap helyet, amely kizárólag ide készül. Bán Teodora szerint ezek közül is kiemelendők mindazon produkció, amikben állandó partnerük, a Magyar Állami Operaház működik közre, lásd például az operagála részét képező Golden Age című koncert, amiben két kiváló nemzetközi sztár, Pretty Yende és Nadine Sierra lesz hallható

Közülük is kiemelendő azok a produkciók, amikben állandó partnerük, a Magyar Állami Operaház közreműködik, mint például az operagála részét képező Golden Age című koncert, amiben két kiváló nemzetközi sztár: Pretty Yende és Nadine Sierra hallható (július végén).

A színházigazgató kiemelendő nevezet a Giuseppe Verdi – a hun király legendáját bemutató – Attila című operját, aminek múlt évben volt a bemutatója. Még májusban (csütörtök) érkezik a Georgiai Nemzeti Táncegyüttes, ami visszatérő vendége a Margitszigeti Szabadtéri Színháznak; „néhány éve már meghódították a magyar közönséget és a szakmát egyaránt” – fogalmazott.

Visszatérőként lép fel a Chico and the Gypsies együttes, aminek az előzenekar a Romengo lesz. A Kolozsvári Magyar Opera a Báthory Erzsébet című musical-operával, a Kecskeméti Nemzeti Színház pedig két nagy produkcióval – a Szente Vajk rendezte Luxemburg grófja operettel és az Ég tartja a Földet című musicallel – érkezik; mindkét utóbbinak itt lesz a szabadtéri bemutatója.

A teátrum igazgatója szerint már ugyan nagyon megváltozott a közönség fogyasztói szokása, a Margitszigeti Szabadtéri Színház kiválóan alkalmazkodott a helyzethez, tekintettel arra, hogy

olyan színes és gazdag kínálatot alakítottak ki, amiben szinte minden korosztály megtalálhatja a magáénak tetszőt.

Bán Teodóra arra is kitért, hogy idén 150 éves Budapest, az egyesítés megünneplésére pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színház is készül. Erre a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével a nyitókoncert ad lehetőséget, ahol egy 150 főből álló gyermekkórus adja elő Caramel Budapestről írt, 1873 című szerzeményét a zenekarral közösen, de az estén felcsendül Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitány című műve is, melyet a főváros tiszteletére írt.

Az évfordulókhoz tartozik még, hogy az idén 30 éves Jurassic Park című film is műsorra kerül: a magyar közönség a Margitszigeten élheti át először Steven Spielberg alkotását úgy, hogy ahhoz John Williams ikonikus zenéjét egy szimfonikus zenekar szolgáltatja élőben. A jubiláló Jurassic Park c. film tiszteletére egész napos dínó fesztivált is rendeznek a színházban.

A részletes program itt olvasható.

Nyitókép: margitszigetiszinhaz.hu