Izgalmas lett a svéd-lengyel vége, a spanyolok kiütéssel mentek tovább

1 hónap ezelőtt 14

Minden idők második leggyorsabb góljával szerzett vezetést Svédország. A lengyeleknek Lewandowski one man show-jával sikerült egyenlíteni, de győzelemre igazából esélyük sem volt. A másik meccsen a spanyolok döcögős kezdés után rúgtak egy ötöst Szlovákiánál.

Egy hónapig a labdarúgásról szól Európa: egy év csúszással a járvány miatt, valamelyest módosult körülmények között, de itt a 2020-as foci-Eb. Ráadásul annyira itt van, hogy négy meccset Budapesten játszanak, a torna 24 csapata között pedig ott van a magyar válogatott is. Kövesse az Eb minden pillanatát, hírét a hvg.hu cikksorozatával.

A cikksorozat támogatója a VOLKSWAGEN

A foci Eb híreit a Volkswagen szállítja! Keresse az elektromos ID.3 és ID.4 modelljeinket a Hősök terén, honlapunkon vagy márkakereskedéseinkben!

hirdetés

Minden idők második leggyorsabb góljával kezdődött a Svédország-Németország meccs: Emil Forsberg 81 másodperc alatt szerezte meg a vezetést Svédországnak, Quaisontól kapott passzt a tizenhatoson belülre, ahol tíz méterről a bal oldalról lőtte ki a lengyel kaput. Lengyelországot sokkolhatta a gyors gól, mert az első negyed órában tulajdonképpen labdához is alig értek.

©

Feléledni a 17. percre tudtak, természetesen Robert Lewandowski segítségével által: A tizenhetedik percben a lengyel csatár fejelt az ötösről, abba még belenyúlt a svéd kapus, de csak lécre tudta menteni, Lewandowski pedig újra ráfejelte közvetlen közelről a lepattanó labdát, de újra a lécre. Ezek után még pattogott a labda, de sikerült mentenie a svéd védőknek. Talán az egész Eb eddigi legnagyobb kihagyott helyzetét hozta össze Lengyelország, de az álláson továbbra sem tudott változtatni.

Ezek után Lengyelország próbált támadni, de a főleg a Bayern München csatárára épülő játékukat jól olvasták a svédek, ezért komoly helyzet nem alakult ki belőle, és ez az egész félidőben így is maradt a különösen forró Szentpéterváron.

A második félidőben sem történt radikális változás: inkább Lengyelországnál volt a labda, viszont ez tökéletesen megfelelt Svédországnak. Olsennek többször is közepesen nagyot kellett védenie, és egyre kérdésesebbé vált, meg tudják-e szerezni a győzelmet.

Egészen addig, amíg egy blokkolt lengyel lövés után Kulusevski végigrohant lengyel a térfél jobb oldalán, tizenhatoson belülre érve a második hullámban érkező Forsberg elé tette a labdát, ő meg 15 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 2-0 az eredmény.

Amikor már kilátástalan lett a lengyel helyzet, természetesen jött Lewandowski: Zielinski indításából Lewandowski balról lépett be a tizenhatoson belülre, majd visszatette a jobb lábára két svéd védő között gyönyörűen csavart a bal felsőbe, ezzel 2-1-re szépítve.

©

Ezek után megjött a lengyel étvágy, ami a 64. percben egy lesgól képében mutatkozott meg a pár perccel korábban beállt Swierczoktól.

Az idő előrehaladtával mintha a lengyel válogatott sem hitt volna benne igazán, hogy ennek a svéd csapatnak be tudja gyötörni a továbbjutáshoz minimálisan szükséges két gólt, de aztán érkezett természetesen újra Lewandowski, és a 84. percben újra izgalmassá tette a meccset.

©

A győzelmet már nem sikerült megszereznie Lengyelországnak, sőt: a svéd Claesson a 93. percben zárt le minden kérdést góljával, amivel 3-2 lett a végére különösen izgalmassá vált meccs.

Lengyelország csoportutolsóként esik ki az Eb-ről, nem lenne meglepő, ha ez az egykori Videoton-edző Paolo Sousa szövetségi kapitány állásába kerülne.

©

A másik meccs sokkal simábban alakult. 

A spanyoloknak nem mene eddig az idei Eb-n. Kínos döntetlenek, egyetlen rúgott gól jellemezte a csapat játékát a meddő fölényük mellett.

Kezdetben a Szlovákia elleni meccsen is hozták ezt a formát. Minden helyzetet kihagytak, Morata még egy büntetőt is elhibázott, de a szlovák kapus az torna eddigi potyagóljával besegített nekik.

©

Ekkor átszakadt a gát a spanyoloknál, eltűnt a görcs a játékukból és rúgtak három gólt, illetve esett egy újabb öngól is, amit Kucka lőtt a szlovák hálóba.

Ezzel kialakult a csoport végeredménye. Az első helyen a svédek mentek tovább, ők Finnországgal, vagy Ukrajnával játszhatnak a 16 között. A spanyolokra a horvátok várnak, ami igen erős meccsnek ígérkezik.