Japán népessége rekordtempóban fogy és öregszik

1 év ezelőtt 39

Tavaly 726 ezerrel 125,9 millióra csökkent Japán lakossága, ilyen mértékű fogyásra nem volt példa azóta, hogy az összehasonlító adatok a rendelkezésünkre állnak.

A múlt évben a Japánban élő japánok száma 619 ezerrel 123,2 millióra esett, a külföldieké 107 ezerrel 2,7 millióra, ez utóbbiaké a pandémia miatt – közölte kedden a japán belügyminisztérium. 2021-ben 1,4 millióval rekordot döntött az elhalálozottak száma, a halálokat pedig minden korábbinál kevesebb, 810 ezer születés ellensúlyozta.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságát működtető Japán lakossága tizenhárom éve megállás nélkül csökken. Az alacsony népszaporulat és a bevándorlók nagyon alacsony száma miatt a szigetország lakossága minden más ipari országénál jobban öregszik – írja a dpa.

A hatvanöt éves vagy annál idősebb lakosok aránya 0,27 százalékponttal tovább emelkedett tavaly, és elérte a rekordnak számító huszonkilenc százalékot. Az aktív korúak aránya 0,1 százalékponttal 58,99 százalékos mélypontra süllyedt. A német hírügynökség szerint egész földsávok ürülnek ki, házak milliói állnak üresen és omladoznak, iskolákat zárnak be.