Joker, Jégvarázs 2 és nyomozás a kaliforniai gyilkos után – júliusi streaming-ajánló

3 nap ezelőtt 2

[sz]Szajki-Vörös Adél, fotó: Google Play[sz]

Eltűnök a sötétben

A valódi eseményeken alapuló krimi dokusorozatok nagy reneszánszukat élik, hiszen egyszerre a rideg valósággal találkozunk szembe, ugyanakkor izgalmas csomagolásban, amitől a dolog még elgondolkodtatóbb is, mint egy sima játékfilm. A másik, hogy ezeknek a filmeknek a minősége gyakran vetekszik egy mozifilm szintjével, egyik kiemelkedő példa volt szintén az HBO-tól Az elátkozott: Robert Durst halálos élete című sorozat, amiben az alkotók “véletlenül” magát a rejtélyt is megfejtették. Izgalmas, amint gyakran összefolyik a dokumentumfilmes újságírói munka a hivatalos bűnüldözéssel.

Az HBO legújabb dokusorozata is ebbe a műfajba tartozik, az azonos címen megjelent könyv alapján készült, Michelle McNamara nyomozását mutatja be a Kaliforniai Gyilkosnak elnevezett bűnöző után. A gyilkos a 70-es és 80-as években tartotta rettegésben Kaliforniát. A sorozat június 29-én indult.

Jégvarázs 2.

A karantén alatt a családi mozizás új lendületet kapott az otthonokban, a családi filmek iránti érdeklődés erőteljesen megnövekedett. Ugyan bátrabban mehetünk a szabadba, de azért ez a film egy közös estére abszolút alkalmas egy kisgyerekes családnak. Most végre, július 5-től elérhető streamingelve is az HBO jóvoltából. Ugyan a második rész nem jut el az első, immár talán klasszikus rész magasságáig, de méltó folytatása annak. Hat évet vártak az alkotók az elkészítésével, megpróbálták a lehető legjobb szintet elérni ezzel is.

Joker

A Joker a tavalyi év egyik legsikeresebb filmje, az Oscaron hatalmasat tarolt, Joaquin Phoenix élete alakítását – és élete fogyását – nyújtotta, s aki még nem látta, annak érdemes bepótolnia, amit online a Google Play oldalon tehet meg. A film Joker karakterdrámája, melyben egy kőkemény dráma kereteiben ismerhetjük meg a figura megszületését. Sokan hasonlították a filmet a Taxisofőrhöz, mind kivitelezésben és mind tartalmában, amit az alkotók fel is vállaltak. Ennek ellenére vicces, hogy Scorsese állítólag a mai napig nem látta a filmet.

Stateless

Pár hónapon belül egy újabb sorozat, amiben Cate Blanchett játsza a főszerepet, és még érdekessé teszi ezt a szériát, hogy állítólag az ő ötlete alapján készült. Hatrészes minisorozatról van szó, ami az ausztrál menekültpolitikát járja körbe négy emberi sorson keresztül. A sorozatot hét éven keresztül készítették. Az előzetese alapján egy komoly hangvételű, érzelmileg mélyre menő alkotást várhatunk. Július 8-tól elérhető a Netflixen.

[next]

Madeline Mccann eltűnése

Épp a napokban derült ki, hogy nem emelnek vádat az ügyben aktuális gyanús személy ellen, ami csak még egyet csavart a Portugáliában 13 éve eltűnt kislány szüleinek drámai útján, melynek mintha soha nem akarna vége lenni. Az igényes dokusorozatot a Netflixen tudjuk megnézni. Hátborzongató, ahogy kibomlik előttünk egy nyomozás elbalfékeskedése, a bűnözés legsötétebb oldalának fel-felbukkanása, miközben egy gyermek ki tudja, hol van, s máig nem tudni.

Eurovíziós dalfesztivál: A fire saga története


Ahol Will Farrell feltűnik, ott szem nem marad szárazon a röhögéstől. Ezúttal Rachel McAdamsszel állt össze és egy szatirikus hangvételű, a szokásos Ferrell-humort használó moziban meséli el, mi van, ha egy mindenki által alkalmatlannak és cikinek tartott zenei páros látszólag irreális célt tűz ki maga elé: megnyerni az Eurovíziós Dalfesztivált (melyhez az évek során szintén némi pejoratív értékelés társult). A Netflixen nézheted meg.

Sötétség


Már a harmadik évada indul ennek az alulértékelt sorozatnak a Netflixen, aminek egy pillanatig sem von le az értékéből, hogy német széria. Egy kisvárosban múlt, jelen és jövő relatív dimenziói keverednek – nem véletlen a jelzett Einstein-idézet -, amikor a történelem 33 év múlva megismétli magát két eltűnt gyermek tragédiájával.

A vadon hívó szava


Ami igazából a vadon szava, Jack London klasszikus regényének adaptációja, kisebb hangsúlyeltolódásokkal az eredeti műhöz képest. A kutyás filmek most nagyon menők, persze A vadon szava mindig több volt annál: történet magányról, túlélésről és barátságról, valamint egy megismételhetetlen kutya-karakterről. És milyen gyakran látjuk Harrison Fordot új moziban mostanában? Érdemes megnézni, már csak vállalt öregsége, fizimiskája miatt is. A Google Playen látható.

+ 1 klasszikus: Közönséges bűnözők

A Netflixen örvendezhetünk ennek a csodás filmnek akkor is, ha már láttuk, és akkor is, ha nem. Kevin Spacey és legendás filmbeli karaktere, Keyser Söze nélkül valljuk be, ez a film nagyon nem lenne ugyanaz, sőt, lehet, hogy csak egy közönséges, bűnözős krimi lenne. A fordulat persze agyas, Spacey pedig zseniális, és itt alapozta meg magát mint epic filmes szennyládát.