Jubileumi koncertre készül a Bojtorján

1 hónap ezelőtt 7

A legenda szerint Petőfi Sándor 1849. július 31-én Székelykeresztúron járt, ott megvendégelték háromféle puliszkával, még elbeszélgetett egy körtefa alatt, onnan indult a segesvári csatába. A helyiek ezt a körtefát megőrizték, ma is ott áll torzóként, már kiszáradva, de közben egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették. Kovács Gyula pórszombati pomológus abból metszett le és ültetett magának egy fát, ebből kapott Szarvas József oltványokat. Ezekből visz mindenhová, ahova hívják, és egy ilyen körtefát ültetnek most el a viszáki Tündérkertben, amely – jó pár hasonló kerthez az országban – az őshonos Kárpát-medencei gyümölcsfák egyfajta génbankjaként működik.

A Kaszás Attila Pajta Színház és Galéria (KAPSZ) 15., jubileumi évadját 2022. július 11–17-én tartják. Az első nap Sirít, facsar, levegőt csipkéz – szemezgetés páros és legényes táncaink legjavából címmel tartanak előadást és táncházat Berecz István és barátai. „A Felső-Tiszavidék pásztorbotolóinak betyárvirtusa, verbunkjának kénye-öröme, szilajsága, a Mezőség ritka magyarjainak néma méltósága, cifra Kalotaszeg színes életereje, sodrása, a marosszékiek halhatatlan vidámsága, büszkesége – Kárpát-medencei életelixírünk szép mintavétele” az előadás.

Július 12-én a tündérkerti gondnokavatás után elültetik Petőfi körtefáját, majd fellép a Boglya Együttes, sor kerül a Pajták és Tündérkertek című konferenciára, délután pedig Csengey Dénes A Tejút lovasa című darabját adja elő a Vasvári Játékszer. A 2020 tavaszán a Hitelben megjelent írás keltette fel a szervezők érdeklődését Csengey darabja iránt, amely Zrínyin keresztül szól a ma emberéhez. Megkeresték a családot, és mára összeállt a produkció, amelyet az Őrségben láthat először a közönség. Ezen az estén lép fel Miklósa Erika, a Szent Efrém Férfikar, Berecz Mihály zongoraművész és a Zalaegerszegi Filharmonikusok zenekara is.

Július 13-án a Kaláka együttes és Bogdán Zsolt szcenírozott, zenés irodalmi estje kerül színre Kővári Katalin rendezésében. A Kaláka pályafutásának 50. évébe lépve elhatározta, hogy a kiváló kolozsvári színésszel, Bogdán Zsolttal közösen készítenek előadást Kányádi Sándor verseiből. Másnap lép fel Berecz András mesemondó, valamint a Dresch Mihály Vonós Quartett, amely a népzene hangzása felől közelíti meg a főleg Dresch Mihály kompozícióiból felépülő zenét. A Bojtorján 50. éves jubileumi koncertjére július 16-án kerül sor. Az együttes napjainkban is jelentős tömegeket vonzó koncerteket ad szerte a Kárpát-medencében, ahol a közönség a dalaikat – például a Vigyázz magadra fiam című számot – együtt éneklik a zenekarral.

A viszáki napokon fellép még a Kolompos Együttes, lesz bábszínházi előadás, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház pedig Sütő András Advent a Hargitán című darabját adja elő.

(Borítókép: Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas előadóművész szaxofonos kiváló és érdemes művész sóskúti otthonában 2022. április 7-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)