Karácsony Gergely: „Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak”

3 nap ezelőtt 2

[sz]Címkép: MTI/Szigetváry Zsolt[sz]

Gulyás Gergely kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

ötmilliárd forintos forrást biztosít a kormány budapesti utak felújítására a jövő évi költségvetésben

– írja az MTI. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés.

Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra – tette hozzá a miniszter, aki emlékeztetett: korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten.

A helyzet azóta romlott – folytatta -, hiszen az új fővárosi vezetőség “egyértelműen politikai alapon” osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

Az utak felújításának esetében “a politikai hovatartozásnak (…) nem lehetne jelentősége” – mondta Gulyás Gergely, kijelentve: ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni.

A közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől “büntető jelleggel” vont el a forrást Budapest új vezetősége – mondta a miniszter, aki ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán reagált.

“Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Ma Gulyás Gergely, valamint a XVI. és a XVII. kerület fideszes országgyűlési képviselői bejelentették, hogy a kormány pályázati alapot hoz létre a budapesti kerületi utak felújítására. Azt nem tették hozzá, hogy az erre szánt 5 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzattól vennék el, ennek a forrása ugyanis a főváros által a központi költségbe befizetendő Budapest-adó további emeléséből származik. Ez a pénz nagyjából annyi, amennyit a főváros az elkövetkező években a fővárosi kezelésű utak felújítására akart fordítani”

– fogalmazott posztjában a főpolgármester.

[next]

Karácsony Gergely azt is hozzátette:

“Azt mondták, ezt a pénzt azért veszik el a főváros vezetésétől és az elosztását azért bízzák egyszemélyben Gulyás miniszterre, mert így igazságosabb lesz az elosztás. Holott a főváros által előkészített útfelújítási terv szakmai alapon készült, és ellensúlyozta volna azt a durva igazságtalanságot, hogy Tarlós István idején bizonyos kerületekben egyetlen centiméter fővárosi út sem újult meg, míg egyes kormánypárti kerületek nagyon jól jártak – például a XVI. és a XVII. elvitette a teljes keret egyharmadát”.

“Hogy ezek után a fővárosnak miből lesz pénze több ezer kilóméteres úthálózat felújítására, amelynek sok százezer autó mellett a budapesti tömegközlekedést is kiszolgálja – az őket nyilván nem érdekli”

– zárta posztját a főpolgármester.