Karikó Katalin és Tom Hanks is díszdoktori címet kapott

10 hónap ezelőtt 23

K EPA20230525245

Karikó Katalin magyar biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és Tom Hanks kétszeres Oscar-díjas színész is díszdoktori címet kapott a Harvard Egyetemtől csütörtökön.

A Massachusetts állambeli Cambridge-ben található oktatási intézmény hagyományos diplomaosztó ünnepség keretében adta át a címeket a talárba öltözött és kalapot viselő új díszdoktoroknak.

Az elismerést Tom Hanks és Karikó Katalin mellett Jennifer Doudna amerikai vegyész, a 2020-as kémiai Nobel-díj nyertese, David Levering Lewis Pulitzer-díjas amerikai történész, Hugo Noé Morales Rosas, a Radio Bilingüe latin-amerikai közszolgálati rádióhálózat vezérigazgatója, a társadalom peremére szorult emberek szószólója, valamint Michael Glenn Mullen, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának egykori elnöke vehette át.

Az MTI beszámolója szerint Hanks az amerikai elit egyetem idei végzőseinek diplomaosztó ünnepségén beszédet is mondott, amelyben az igazságért folytatott küzdelem fontosságát hangsúlyozta. Felszólította hallgatóságát, hogy a közönyösség helyett álljanak ki „mindenki szabadságáért”. A nagy amerikai egyetemek diplomaosztóin szokás, hogy politikusok vagy más hírességek beszédet mondanak a végzősöknek.

A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks összeölelkezve örültek a megtisztelő címnek, a jelenetről fotók is készültek.

(Borítókép: A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks, amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én. Fotó: C. J. Gunther / EPA / MTI)