Kéz-kilátó: egy vadregényes hely a különleges élményt keresőknek

2 hónap ezelőtt 465

Ha szereted a meglepetéseket, és ezért tenni is képes vagy, akkor indulj el hazánk erdeibe, és előbb-utóbb beleszaladhatsz te is egy-egy érdekességbe, nem várt élménybe.

Cserhátban megbújó “Kéz-kilátó” is, amiről eddig nem sokat hallottunk.

A különleges kilátó Felsőtold és Hollókő között, az országos kéktúra útvonalán rejtőzik. A fura szerkezet mellett csodálatos panorámában is gyönyörködhetsz. A képek készítője elmesélte, hogy “a Kéz nincs kitáblázva, nincs róla sehol információ, egyszerűen csak ott van, a hegyoldalban. Nagyon újnak tűnik. Nemrég készülhetett el.

Mindkét település irányából csak túrázva érhető el. Csodaszép a panoráma onnan. A Kézre fel lehet lépni, 4-5 lépcsőfokot. Fel lehet mászni a hüvelykujjra, le lehet rá feküdni is, és élvezni a panorámát. Különleges építmény, mindene fából készült, nagyon precíz, aprólékos munkálattal.

Nekem nagyon tetszett, szerintem odaillő, kuriózum. Alkotójáról nincs kitéve információ, de lehet, hogy idővel kerül majd ki tábla. Most csak a látvány a miénk”.

A rejtélyes kilátóról még nem sok információt lehet találni. A Farkaskútvölgy oldalán és Facebook-oldalán találni róla pár sort, melyből kiderül, hogy a helyiek kezdeményezésére készült el ez a fa alkotás.

Eszerint:

“Bakancs listánkon volt, hogy valami maradandót alkossunk. Így született meg a túrázóknak is egy szép úti cél, ahonnan belátni az egész vidéket. Nekünk pedig egy elmélkedő pont, ahonnét a birtokot álmodhatjuk tovább”

A nem mindennapi alkotást Csíkszentmihályi Benjamin készítette. A még készülő Kézről fotókat is találni ITT.

A pihenő, merengő hely, ahonnan valóban lenyűgöző nógrádi látvány tárul a nézelődő elé, megéri a túrázást. Aki ide eljut, annak lesz alkalma a táj mellett azon is elelmélkedni, hogy a Kéz számára mit jelent. Igazi meditációs, elmélyülős hely, hozzá tiszta levegő, békesség és nyugalom.

A kilátóhoz a kéktúra útvonalon juthatsz el, ám a két oldalán lévő településeket se hagyd ki. A világörökség részét képező Hollókőről már korábban meséltünk:

De nézd meg a másik irányban található Farkaskútvölgyet is. Ez a pici település a Cserhát szívében, egy festői szépségű, csendes és vadregényes, 20 hektáros völgyben található. Nevét egy történelmi időkből itt maradt és régi nevén Farkaksútnak nevezett gémeskútról kapta. A völgyet átszelő Szekerce-patak a Felsőtoldra vezető szurdokban folytatja útját, de egy kis tó is megbújik a hegyek között. A mezőn lovak legelnek, a helyiek tanyasi állatokkal, vidéki ízekkel, programokkal, jurtával és jógával, és még sok kikapcsoló programmal várnak – ha már lesz rá lehetőség. De a természet addig is vár, a környék felfedezése pedig családosoknak is ajánlott.

A kéktúra mentén pár lépésre található Felsőtold, a járás egyik legkisebb falva, amit szintén érdemes bejárni. A falu a Cserhát dombjai közt, a Zsunyi-patak völgyében épült. A vidék őseinket is vonzotta, erről árulkodik, hogy Alsó- és Felsőtold határában, a Mogyorós-Sástó dűlőben mintegy ezeréves, több szintből álló temetkezési helyet tártak fel, alatta pedig római kori település nyomát fedezték fel. Érdekesség, hogy a falunak soha nem volt saját temploma, az egyemeletes, fagúlával fedett késő barokk római katolikus harangtornyot 1800 körül emelték.

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain halad át. Jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tart és végig jelzett turistaút. Hossza 2020-ban 1168 kilométer. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.