Kiderültek a részletek, megjelent a kormányrendelet az árstopról

1 hét ezelőtt 16

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy hat élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Az erről szóló kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A miniszterelnök elmondta, hogy az idei év első kormányülésén az áremelkedések kérdésével foglalkoztak; hat termék árának rögzítéséről döntöttek, ez a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej.

Az erről szóló, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben, eszerint az élelmiszerárstopról hozott intézkedés február 1-jén lép hatályba, május 2-án pedig hatályát veszti.

A rendeletben rögzítik, hogy amennyiben a hatóság tudomást szerez a kötelezettségek megsértéséről, 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet. Amennyiben valaki bírságot kap, 15 napon belül fizetnie kell.

A kormányrendelethez csatolt mellékletben felsorolják a hatósági termékeket, ezek a következők:

  • kristálycukor (fehér cukor).
  • Búzafinomliszt BL 55.
  • Finomított napraforgó étolaj.
  • Házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva).
  • Csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva).
  • Ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Tavaly novemberben jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től.

Tavaly karácsony előtt, december 23-án – szintén a Facebook-oldalán – jelentette be Orbán Viktor, hogy 2022-ben (a vonatkozó rendeletből kiderült, hogy 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig) már élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával.

Arról pedig itt írtuk, hogy két nagy multiban már most is olcsóbb néhány termék; arról pedig, hogy a gazdák és az élelmiszeripar fizetheti meg az árstop árát, itt olvashat.