Kilenc órai iskolakezdésért és magasabb pedagógusbérekért kampányol egy diákmozgalom

1 hónap ezelőtt 22

Tizenkét oktatási reformjavaslatot hirdettek meg.

Aláírásokat gyűjt az ADOM Diákmozgalom, amely korábban Független Diákparlamentként volt ismert. A javaslatokat - amelyek között szerepel a pedagógus-bérek növelése, a szabad tankönyvválasztás, az önálló oktatási minisztérium létrehozása, és a 9 órai iskolakezdés is - az ADOM Diákmozgalom több hónapnyi munka során, az ország számos településén az oktatás érintettjeitől gyűjtött gondolatokból merítve állította össze - írják a közleményükben -, több szakmai szervezet megkérdezésével, bevonásával.

A 9 órai iskolakezdés szükségességét például azzal magyarázzák, hogy "tudományosan bizonyított, a későbbi kezdéssel fokozható a diákok koncentrációja, aktivitása. Ebben az életkorban az alvás jellemzően későbbi órákra tolódik, ez az intézkedés pedig a diákok bioritmusát követve az elhízás és a depresszió kockázatát is csökkentené. Továbbá csökkenti a tömegközlekedési eszközök reggeli zsúfoltságát. Az ettől való eltérés a helyi közösség jóváhagyásával (DÖK, tantestület) legyen lehetséges".

A reformjavaslatok legfőbb célja, hogy azokat a jövő évi országgyűlési választásokon induló összes (jelentősebb támogatottsággal bíró) jelölt közös oktatási minimumként elfogadja és aláírja.