Koronavírus-tagadóknak írt levelet az MTA elnöki bizottsága

1 hónap ezelőtt 12

Állásfoglalást tett közzé az MTA elnöki bizottsága Covid-19-témában.

Mint a tudósok írják, vezető politikusok nyilatkozataiban jelentős hangsúlyt kapott a tudomány, és ez a szemlélet uralta a közbeszédet. 

"Az első hullám eredményes védekezésének is köszönhetően megnövekedett a lakosság biztonságérzete, és a közelmúltban meglepő harsánysággal jelentek meg vírusszkeptikus hangok, amelyek kétségbe vonják a vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát" - figyelmeztet a levél, amely elítéli "a tudománnyal szembenálló megnyilatkozásokat". 

Mint az MTA-levél megjegyzi, a január óta eltelt 8 hónap során a világ tudományos műhelyei rendkívüli aktívitással fordultak a vírusjárvány felé. A vezető tudományos folyóiratok mellett a politikai napi-, hetilapokban is tudományos ismeretterjesztő cikkek jelentek meg, az MTA pedig tudományos platformot indított, vezető hazai szakemberek összefoglaló tájékoztató írásait tette közzé, a Magyar Orvosi Kamara, a MOTESZ egyetértésével állásfoglalást hozott nyilvánosságra koronavírus rövid- és hosszútávú járványügyi kezelésére, amit több minisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmébe ajánlott, összhangban a világ vezető tudományos testületei ajánlásaival. 

"A járványhelyzet eredményes kezelésének elengedhetetlen feltétele a tudomány és a politika összehangolt tevékenysége" - írja a testület.Mint a levél fogalmaz, a felmerült kérdések közt akadnak olyanok, amelyekre határozott válasz még mindig nincs, de vannak olyan kérdések (maszkviselés, távolságtartás, kontaktkutatás teszteléssel), amelyek hatásosságára meggyőző tudományos bizonyítékok születtek, segítve a politikai döntéshozókat a nehéz, szükségszerűen konfliktust hordozó döntések meghozatalában. A járvány jelen fázisában 

a viták magja lényegében az a dilemma, hogy mekkora egészségkockázatot vállaljon a társadalom annak érdekében, hogy a működőképessége megmaradjon.

A Covid-19 okozta társadalmi sokk kezelésének súlypontja a járvány jelen fázisában szükségszerűen a politikai színtérre tevődött át - folytatódik az írás. 

"Mivel egyelőre nincs hatékony gyógyszeres kezelési lehetőség, a döntéshozók intézkedései továbbra is megszorításokat jelentenek. A tudománynak továbbra is nélkülözhetetlen háttérszerepe van a drasztikus megszorítások mérséklésében, amennyiben a politika nyitott a tudományos megállapításokra" - húzza alá a levél. "Ugyanakkor a tudomány nem fogadhatja el azokat a szórványos, de harsány megnyilvánulásokat, amelyek a politikai intézkedések, a közéleti megszorítások miatti elégedetlenséget virológiai és védőoltás-ellenes szkeptikusság köntösébe helyezik." 

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Jászai Csaba