Koronavírus: van, ahol kórházból hotelbe kerülnek egyes betegek

3 hónap ezelőtt 20

Az egészségügyre nehezedő extrém nyomás miatt legalább 15 norfolki beteget szállodai szobába visznek kórterem helyett, erősítette meg az NHS Norfolk egészségügyi szolgáltató. A következő hetekben történik az érintettek átszállítsa, akik mindannyian elég jól vannak ahhoz, hogy elhagyják az intézményt, de még szükségük van gondozásra azt megelőzően, hogy otthonukba bocsátanák őket, írja a Sky News.

Cathy Byford, a norfolki kórház főnővére szerint a rendszer óriási nyomás alatt áll annak ellenére, hogy a személyzet fáradhatatlanul dolgozik annak érdekében, hogy az emberek a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban kapják meg a szükséges orvosi segítséget. Hozzátette, hogy más régiókban már alkalmazták ezt a megoldást.

A szálloda betegeit az Abicare gondozza majd, egy olyan ápolási szolgáltató, amely Angliában hasonló szolgáltatások nyújtásában szerzett már tapasztalatot.

"A gondozóhotelek kiváló példái a rövid távú, proaktív megoldásoknak, amelyeket szükség esetén könnyen alkalmazni lehet, kihasználva a közösségben meglévő erőforrásokat" - mondta Anne-Marie Perry, az Abicare ügyvezető igazgatója.

Nem kerülhetnek hotelbe ugyanakkor azok, akiknek a koronavírus-tesztje pozitív, illetve akiknek tünetei vannak.

Anglia más részein már alkalmaztak hasonló módszereket: egy plymouthi hotel szobáiba 2021 decemberében 30 beteget költöztettek be, hogy enyhítsék a kórházakra nehezedő nyomást. A brit egészségügyi rendszerben ezzel párhuzamosan további alternatív megoldásokat is keresnek arra, hogy enyhítsék az ágyhiányt.

Mindezzel párhuzamosan nagy enyhítésbe fogtak Angliában, mert jó az átoltottság és mert ütemesen csökkennek az omikronos esetszámok, és így megszűnik a maszkviselési kötelezettség és az oltási igazolást sem kérik majd mindazokon a helyeken, amelyeken most kötelező. A korlátozások zöme napokon belül megszűnik. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig 36,5 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot; ez a teljes brit lakosságnak csaknem a kétharmada.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: macniak/Getty Images