Kreml: az illegális amerikai szankciók hosszú évekig maradni fognak

2 hónap ezelőtt 10

Moszkva tisztában van azzal, hogy Washington megpróbálja majd fenntartani a törvénytelen embargót, de az USA nem az egész világ – jelentette ki Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője pénteken újságíróknak.

Peszkov Geoffrey Pyatt amerikai energiaforrásokért felelős helyettes államtitkárnak a Financial Times által korábban közzétett kijelentéseit kommentálta, amelyek szerint Washington hosszú távon meg akarja bénítani az orosz gazdaságot.

“Nincs kétségünk afelől, hogy az Egyesült Államok továbbra is megpróbál nyomást gyakorolni Oroszországra, beleértve a nemzetközi kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok egész rendszerét, amelyet alapvetően tönkretesznek” – mondta Peszkov.

“Talán érdemes megjegyezni, hogy az USA nagy gazdaság, de nem az egyetlen. Az amerikai gazdaság nem a világgazdaság. Van egy másik ország Amerika sarkában – Kína” – tette hozzá Peszkov.

Az USA és szövetségesei 2022-ben egyoldalú embargót vezettek be Oroszország ellen az ukrajnai konfliktusra hivatkozva. A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint az orosz olaj- és gázexport 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenhet, ha a szankciókat fenntartják.

“Mindent meg fogunk tenni, hogy segítsünk ennek valóra váltásában” – mondta Pyatt a Financial Timesnak. Elmondta, hogy az embargó célja “Oroszország viselkedésének megváltoztatása”, de az is, hogy Moszkva a jövőben ne legyen olyan állapotban, hogy háborút tudjon folytatni.

Pyatt 2022 szeptemberében vette át az energiaügyi tárcát az amerikai külügyminisztériumban. Oroszországban leginkább arról ismert, hogy ő volt az ukrajnai nagykövet, és az aki részt vett a hírhedt 2014-es telefonbeszélgetésben Victoria Nulanddal a közelgő kijevi puccs lefolytatásáról.

2022 decemberében a G7-országok 60 dolláros hordónkénti árplafonról rendelkeztek az orosz tengeri nyersolajra vonatkozóan, és megtiltották a nyugati vállalatoknak, hogy biztosítási és egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak bárkinek, aki e fölött próbálná azt eladni. Az intézkedés, amelynek célja Moszkva energiaexportból származó nyereségének csökkentése volt, teljesen megbukott. Erről már számos nyugati hírügynökség beszámolt.

Míg 2023 januárjában az olaj- és gázbevételek 46%-kal 426 milliárd rubelre (4,6 milliárd dollár) csökkentek, addig októberre 1,635 billió rubelre (17,6 milliárd dollár) emelkedtek, és az EU tisztviselői kénytelenek voltak elismerni, hogy “szinte egyetlen” rakományt sem adtak el a preferált áron vagy az alatt.