Laborból is kiszökhetett a koronavírus egy vezető kínai kutató szerint

9 hónap ezelőtt 23

A hivatalos kínai kormányálláspont minden olyan feltételezést elutasít, amely a vuhani laborból való kiszivárgásra épít, de Gao nem ennyire kategorikus: a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, a tudomány alapelve, hogy mindig gyanakodni kell és sosem lehet semmit százszázalékosan kizárni.

Gao a világ egyik vezető virológusa és immunológusa, jelenleg a Kínai Nemzeti Természettudományi Alapítvány alelnöke, miután tavaly lemondott a járványügyi központ vezetéséről. Elmondása szerint van jele annak is, hogy a kormány komolyabban veszi a laborelméletet: valamiféle hivatalos vizsgálatot folytattak a Vuhani Virológiai Intézetben, Gao szerint kétszeresen is átkutatva azt.

Ez az első alkalom, hogy Kínából valaki elismeri ilyen belső vizsgálat lefolytatásának tényét. Gao professzor ugyan azt mondja, hogy nem látta az eredményt, de úgy hallotta hogy a laboratórium tiszta vizet öntött a pohárba.

"Azt hiszem, a következtetésük az volt, hogy minden protokollt betartottak. Nem találtak semmilyen szabálytalanságot" - árulta el.

Az biztos, hogy a koronavírus eredete a denevérekben keresendő, de az, hogy hogyan lépett át a kórokozó állatról emberre, már homályosabb. A legvalószínűbb az, hogy egy másik állat volt a közvetítő, de egyesek szerint azt sem lehet kizárni, hogy egy kutató laboratóriumi körülmények között fertőződött meg azzal. A két elmélet közti harc geopolitikai feszültségeket is szít.

Ennek táptalajt ad az is, hogy

Si Csengli, a koronavírusok egyik legnagyobb szakértője, a vuhani labor kutatója maga is aggódott 2020 elején amiatt, hogy esetleg tőlük juthatott ki a vírus a világba.

Wang Linfa szingapúri kutatóval, a téma másik szakértőjével is megosztotta ezt az aggodalmát, amely álmatlan éjszakákat okozott neki. Linfa ugyanakkor azt is elmondta a BBC-nek, hogy ezt követően kínai kollégája alapos vizsgálatot folytatott, melynek eredményeképp arra jutott, nem kerülhetett ki tőlük a vírus. A szingapúri kutató elképzelhetetlennek tartja, hogy bármit titkolna a kínai labor.

Amerikai értesülések szerint 2019 őszén a labor egy munkatársa olyan tünetekkel volt beteg, amelyek akár koronavírusra is utalhatnak, de Si Csengli 2020 elején minden, a laborban dolgozó kutató vérét megvizsgáltatta, antitesteket keresve. Mindenki mintája negatív volt, azaz a kutatók egyike sem kapta el 2020 elejéig a vírust, ami szintén a laborelmélet ellen szól. Wang Linfa azt az elméletet támogatja mindezek ismeretében, amely a vuhani vizes piacot tartja felelősnek a vírus terjedéséért.

Van ugyanakkor egy olyan teória is, melyet Ian Lipkin epidemiológus képvisel, mely szerint a vizes piactól alig pár száz méterre található víruslabor összekapcsolódhatnak. Sokszor a piacon is gyűjtöttek vizsgálandó mintákat a labornak, nem mindig megfelelő védőöltözetben: itt és ezek által is megfertőződhetett a labor egyik kutatója, elindítva a láncot.

S akkor még nem is beszéltünk a hivatalos kínai álláspontról, mely nemcsak tagadja a laborszivárgást, hanem azt állítja, mirelit áruk felületén érkezett a vírus az országba.

Gao professzor kijelentése rizikósnak tekinthető abból a szempontból, hogy szembemegy azzal, ami a kormány képvisel.

"Tényleg nem tudjuk, honnan származik a vírus... A kérdés még mindig nyitott" - mondta Gao professzor.