Lakbér: itt a várva várt trendforduló

5 nap ezelőtt 3

Csaknem két év után először mérséklődtek havi szinten a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH ugyanakkor rámutatott,

a 2021 decemberében mérthez képest országosan 20, Budapesten 22 százalékkal voltak magasabbak a tavaly decemberi lakbérek.

Közölték, a nominális lakbérek továbbra is jóval magasabbak az egy évvel korábbiaknál, reálértéken számítva viszont augusztus óta csökkenő tendenciát mutatnak, ami a járvány előtti, 2020 januári csúcshoz képest országosan 13, Budapesten 15 százalékos csökkenésre vezetett.

Hozzátették,

a hirdetések száma jelentősen csökkent,

a 2020-as és 2021-es évitől egyaránt több mint ötödével elmaradt. A csökkenés döntően a fővárosi visszaesésből adódott - olvasható a KSH honlapján.

Az ingatlan.com közleményében arra is kitért, hogy idén januárban a közvetítők és a magánszemélyek több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket.

  • Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki.
  • Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj,
  • utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal.
  • A legolcsóbb albérleteket a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben kínálják, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok

- írta az ingatlanhirdetési portál.

A vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezer forintos átlagdíjjal. A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129 500 forint, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Nyitókép: xijian/Getty Images