Lavrov: az Egyesült Államok törődjön a saját dolgával

3 hónap ezelőtt 2

Az Egyesült Államoknak nem kellene megpróbálnia beavatkozni az Oroszország és Dél-Afrika közötti kapcsolatokba, ehelyett inkább arra kellene összpontosítania, hogy helyrehozza saját megromlott imázsát – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán.

Egy mozambiki sajtótájékoztatón Lavrovot arra kérték, hogy kommentálja Reuben Brigety, az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete állításait, aki a hónap elején azt mondta, hogy Pretoria fegyvereket és lőszert küldött Moszkvának.

“Ha egy amerikai vagy bármely más tengerentúli nagykövet elkezd dolgokat látni, általában [neki] tudnia kell, hol a helye, és a saját dolgával kell törődnie” – mondta Lavrov.

Hozzátette, hogy Oroszország soha nem sérti meg a nemzetközi normákat a fegyverszállításokkal kapcsolatban, ami szerinte nem mondható el a Nyugatról.

Ehelyett a nyugati nemzetek “semlegességet hirdettek az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, miközben hatalmas mennyiségű modern, nagy hatótávolságú fegyverrel pumpálják ezt az országot” – jelentette ki Lavrov.

Az Ukrajnának szállított fegyverek némelyike még azok számára is veszélyes, akik használják, beleértve az Egyesült Királyság által szállított, szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket – tette hozzá Lavrov.

“Talán az amerikai követeknek vigyázniuk kellene saját imázsukra a külföldi közvélemény szemében” – mondta az orosz külügyminiszter.

Brigety amerikai követ korábban májusban azt állította, hogy egy orosz zászló alatt közlekedő Lady R nevű hajóra, amely tavaly decemberben kikötött Dél-Afrika fő haditengerészeti támaszpontján, Fokváros közelében, fegyverszállítmányt raktak fel.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök megalapozatlannak minősítette az állításokat, de bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. A dél-afrikai külügyminisztérium később azt állította, hogy Brigety “elismerte, hogy megjegyzéseivel átlépte a határt”.

Dél-Afrika szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Az ukrajnai konfliktus közepette elutasította, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz, és többször felszólított béketárgyalásokra. A hónap elején Ramaphosa megismételte országa semlegességét, kifejtve, hogy Dél-Afrika nem akar “belekeveredni a globális hatalmak közötti versenybe”.