Lavrov felszólította az ENSZ-t, hogy indítson bírósági eljárást az Egyesült Államok ellen

2 hónap ezelőtt 12

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sürgette António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy indítson választottbírósági eljárást az Egyesült Államok ellen – közölte honlapján az orosz külügyminisztérium.

“A miniszter felhívta a főtitkár figyelmét arra, hogy az Egyesült Államok folyamatosan megsérti az ENSZ 1947-es székhelyéről szóló megállapodásban foglalt kötelezettségeit, többek között megtagadja a vízumkiadást az orosz és számos más ország diplomatáinak, hogy részt vegyenek az ENSZ rendezvényein” – közölte a minisztérium.

A külügyminisztérium szerint Lavrov “megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzet azt diktálja, hogy Guterresnek a lehető leghamarabb döntőbírósági eljárást kell indítania az Egyesült Államok ellen, amit az ENSZ Közgyűlés vonatkozó határozataiban többször is leszögeztek”.

A miniszter emellett átadta a főtitkárnak az “Ukrán emberiség elleni bűncselekmények (2022-2023)” című könyvet és a “Donbassz gyermekei” című dokumentumfilm-gyűjteményt.

A könyvet augusztus közepén mutatták be, szerzői Makszim Grigorjev, az orosz közkamara tagja és Dmitrij Sablin, az Állami Duma védelmi bizottságának elnökhelyettese. Grigorjev szerint a könyv az ukrajnai neonácik és bűntársaik bűncselekményeivel foglalkozó nemzetközi törvényszék munkájának eredményeit tartalmazza, több mint 600 bűncselekmény bizonyítékával együtt.

Az orosz félnek évek óta nehézséget okoz, hogy elsősorban az Egyesült Államoktól engedélyezési dokumentumokat kapjon az ENSZ különböző szerveiben zajló munkához. Március végén Dmitrij Poljanszkij orosz állandó képviselőjének helyettese azt mondta, hogy Moszkva arra számít, hogy a probléma megoldása érdekében hamarosan megindul az Egyesült Államokkal szembeni választottbírósági eljárás. Szerinte a befogadó országgal kötött megállapodás megsértésének mértéke nemcsak Oroszországgal, hanem más államokkal szemben is jelentős.