Lavrov figyelmeztette a nyugati országokat, hogy Oroszország reagálni fog az F-16-osok átadására

3 hónap ezelőtt 6

Az orosz erők képesek lesznek reagálni a nyugati országok azon szándékára, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki F-16-osok vezetésére – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.

“Ami a mi válaszunkat illeti – nincs kétségem afelől, hogy a fegyveres erőinknek megvannak a képességei, hogy erre reagáljanak” – mondta a diplomata.

Szerinte néhány európai ország, köztük Dánia és Hollandia, igyekszik az élre állni a kérdésben, hogy az Egyesült Államok kedvében járjon.

“Ez mindenekelőtt a hegemónnak történő megfelelési vágy. Ezek az országok aktívan követik Washington irányvonalát az európai ügyekben” – hangsúlyozta Lavrov.

A legutóbbi hirosimai G7-csúcstalálkozón Joe Biden amerikai elnök felvázolta Volodimir Zelenszkijnek azokat a terveket, amelyek szerint ukrán pilótákat képeznének ki F-16-osok vezetésére. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Washington és a szövetségesei a következő hónapokban döntenek arról, hogy ki és milyen mennyiségben szállítja ezeket a repülőgépeket a kijevi rezsimnek.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint az F-16-osok Kijevnek történő átadása a konfliktus eszkalálódásának és az európai kontinens destabilizálódásának újabb állomása. Hangsúlyozta, hogy a nyugati országok nincsenek tisztában az ilyen kísérletek következményeivel.