Lavrov: Oroszország és partnerei növelik a nemzeti valuták használatát az elszámolásokban

9 hónap ezelőtt 9

Az Oroszország és a partnerországok közötti kölcsönös elszámolásokban a nemzeti valuták használatának folyamata csak növekedni fog – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn újságíróknak.

“Természetesen a kereskedelmi forgalom növekedésével a nemzeti valutában történő elszámolásokra történő áttérés is egyre praktikusabbá válik – ez a jövő. Ez nemcsak Afrikára, hanem Latin-Amerikára, ázsiai barátainkra, valamint Iránra, Indiára és Kínára is igaz. Már most is aktívan tértünk át a nemzeti valutákban történő elszámolásokra, és a dollár részesedése folyamatosan csökken. <…> Tehát ez a folyamat csak további lendületet fog venni” – mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy Kenya helyi valutában kívánja fizetni az olajexportot.

Lavrov azt is kijelentette, hogy Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök “már előterjesztette azt az elképzelését, hogy olyan fizetési mechanizmusok kidolgozására összpontosítsanak, amelyek nem a dollárra vagy az euróra támaszkodnak, hanem olyan döntésekre és megállapodásokra támaszkodnak, amelyeket a BRICS Új Fejlesztési Bank keretein belül dolgoznak ki”.

Alekszej Overcsuk orosz miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) szinte teljesen áttért a nemzeti valutákban történő elszámolásra, ezek aránya márciusban összesen 90 százalékot tett ki.

“A nemzeti valuták használatának megugrását regisztráljuk az Unió országai által a kölcsönös elszámolásokban” – mondta a második Eurázsiai Gazdasági Fórumon, hozzátéve, hogy “az EaEU gyakorlatilag áttért a nemzeti valutákban történő elszámolásra”.

Az EaEU-országok kölcsönös kereskedelmében a nemzeti valutában történő elszámolások aránya “2023 első negyedévében összesen 89% volt” – mondta Overcsuk. “Márciust nézve az arány elérte a 90%-ot” – jegyezte meg.