Legféltettebb kincseit teszi közzé a PIM

3 hónap ezelőtt 12

Petőfi Sándor eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat tesz láthatóvá a Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar kultúra napja alkalmából.

200 Petőfi szabadon címmel weboldalt hozott létre a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A látogatók ezen a felületen már a bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódóan nem csupán megnézhetik az 1849-ben elhunyt költő eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, valamint a hozzájuk köthető relikviákat és műalkotásokat, hanem meg is nézhetik. A PIM minderről közleményt is kiadott, amelyben úgy fogalmaznak, hogy így szeretnék megkönnyíteni a találkozást a költő alakjával és műveivel. 

Petőfi Sándor a magyarok számára minden bizonnyal az egyik legismertebb költő, de ezúttal nem iskolai, s még csak nem is múzeumi környezetben találkozhatunk vele, hanem a virtuális térben

  • versein keresztül tanulmányozhatjuk Petőfi változó kézírását,
  • belepillanthatunk Petőfi levelezésébe menyasszonyával és barátaival,
  • megnézhetjük Petőfi iskolai bizonyítványát,
  • megismerhetjük körözési dokumentumát,
  • vagy éppen katonai kitüntetését,
  • és olvashatjuk halottá nyilvánításának jegyzőkönyvét.

Petőfi levele Kovács Pálnak

Petőfi levele Kovács Pálnak

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

A PIM azonban leglátványosabbnak a költő képzőművészeti darabjait és a relikviagyűjteményt tartja. A leírás szerint megtekinthető Petőfi csaknem teljes portrégalériája a gyermek- és ifjúkorától kezdve az egyenruhát öltő költőig. Kiváló és jól ismert művek illusztrációi a János vitéztől az Anyám tyúkjáig vagy a Megy a juhász szamáron-ig olyan mesterektől, mint Barabás Miklós, Orlai Petrich Soma, Than Mór, Madarász Viktor, Lotz Károly, Zichy Mihály, Aba-Novák Vilmos vagy Ferenczy Béni.

A személyes tárgyak sokasága egyaránt érzékelteti az életutat és a kedvteléseket is: látjuk a sakktáblánál ülő, vagy házisapkában pipázó költőt, a mészáros édesapa mezővárosi világát és a reformkori pesti értelmiségi lakás biedermeier berendezését, igényes dísztárgyait.

Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!

A PIM 2019-ben Kelj föl és járj, Petőfi Sándor! címmel konferenciát rendezett, amely 1848 emlékezete a kultúra különböző regisztereiben alcímet kapta. Ezen Petőfi alakjának a nemzeti emlékezetben megőrzött beláthatatlanul gazdag témáját járták körbe. A honlapon most elérhetővé vált az előadások írott változata, pontosabban egy tanulmánykötet, amelyben irodalom-, művészet- és színháztörténészek, régészek, történészek mellett muzeológusok, középiskolai tanárok, és múzeumpedagógusok mondják el, ki is volt Petőfi Sándor.

A kötet olyan kérdéseket érint, mint például milyennek látszik a költő figurája a különböző társadalmi csoportok, régiók hagyományaiban, hogyan tárhatjuk fel az 1848/49 történetét az eseményeket dicsőségesnek vagy tragikusnak láttató művekben, hogyan szálazhatjuk szét a magas művészet és tömegkultúra műfajaiban megképződött történeteket.

Az Index január elején már beszámolt arról, hogyan is készül Magyarország Petőfi Sándor emlékének megünneplésére. A bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékévről szóló írásunkat ide kattintva elolvashatják.