Legyen maszk a drukkereken ott, ahol sokakat beengednek a stadionba – kéri az Európai Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ

1 hét ezelőtt 12

Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Maszkviselést javasol a pénteken rajtoló labdarúgó-Európa-bajnokság azon mérkőzésein az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), amelyeken a stadion kapacitásának legalább felét feltöltik a nézők – írja a Reuters.

Figyelmeztetésük különösen érvényes tehát a Puskás Arénára, amely az egyetlen a 11 Eb-helyszín közül, ahol engedélyezték a telt házat a meccseken. Ezen kívül egyetlen másik stadionban sem engedik feltölteni az összes ülőhelyet. Bakuban és Szentpéterváron 50-50, Amszterdamban, Bukarestben, Koppenhágában, Glasgow-ban, Rómában és Sevillában 24-45, Münchenben 22, a londoni Wembley-ben pedig 25 százalékán ülhetnek majd a székeknek az első mérkőzéseken.

A budapesti szervezők vagy a magyar kormány nem követeli meg a maszkviselést az Eb-hez kapcsolódó eseményeken. A részvételt a védettségi igazolvány meglétéhez, külföldiek esetében pedig az országba való belépéskor egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötötte.

Az ECDC arra is határozottan felszólított, hogy azok, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, ne menjenek el a meccsekre vagy vegyenek részt a találkozókat követő eseményeken, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva vagy sem.

A központ szerint nagyjából félmillió nézőt mozgat majd meg a torna.