Lemondott Boris Johnson kormányának két befolyásos tagja

1 hónap ezelőtt 3

Cikkünk frissül.

Kedd este benyújtotta lemondását a brit kormány két befolyásos minisztere, Sajid Javid egészségügyi és Rishi Sunak pénzügyminiszter, írja a BBC, és az első elemzések szerint kérdéses, hogy ezután megmarad-e Johnson kormánya.

Javid arról írt lemondó levelében, hogy elvesztette bizalmát Boris Johnsonban, és a múlt havi bizalmatlansági szavazás megmutatta, hogy a Konzervatív Párt számos képviselője sem bízik már abban, hogy a kormány elég kompetens ahhoz, hogy az ország érdekében cselekedjen. Sunak pedig arról írt, hogy "megfelelően, hozzáértően és komolyan" vezetett kormányra van szükség.

Kedd délután, kevéssel a lemondások előtt vetítették le a brit tévécsatornák Johnson előre rögzített interjúját, melyben a miniszterelnök elnézést kért azért, mert korábban parlamenti posztra nevezte ki Chris Pinchert, akit korábban két férfi is azzal vádolt meg, hogy részegen molesztálta és fogdosta őket.

Pincher parlamenti képviselői mandátumát fel is függesztették múlt héten, az elmúlt napokban pedig egyre nagyobb volt a nyomás Johnsonon, hogy mennyit tudott a vádakról a kinevezéskor. Jphnson eleinte azzal védekezett, hogy nem tudott a felmerült aggályokról, de aztán gyakorlatilag napok alatt kiderült, hogy ez nem pont így volt.

Johnson kedden azt mondta, hogy utólag nézve hibás döntés volt a kinevezés, és elnézést kér mindenkitől, akit ez rosszul érintett.