Macron: a Nyugatnak újra kell gondolna Ukrajna támogatását, ha nem sikerül az ellentámadás

9 hónap ezelőtt 20

A nyugati országoknak újra kellene gondolniuk Ukrajna támogatását egy elhúzódó konfliktusra számítva – mondta Emmanuel Macron francia elnök a pozsonyi Globsec biztonsági fórumon.

“Fel kell készítenünk erre az országaink közvéleményét, és képesnek kell lennünk arra, hogy egy elhúzódó, közepes vagy nagy intenzitású konfliktus esetén is támogassuk Ukrajnát. Ennek érdekében partnereimmel a nyár folyamán felül kell vizsgálnunk és újra kell vizsgálnunk a támogatásunk formáját, és azt, hogy mi szükséges az eredmények eléréséhez” – mondta.

Ha az ukrán fegyveres erők kudarcot vallanak egy ellentámadásban, a Nyugat fel fogja mérni, “hogyan kalibráljuk” a katonai segítséget – tette hozzá a francia elnök.

“Minden eszközzel segíteni kell Ukrajnát egy hatékony ellentámadáshoz. Növelnünk kell ezt a támogatást” – sürgette.

Macron szerint egy sikeres ukrán ellentámadás megnyithatja az utat a békéről szóló párbeszédre és Európának is elő kell készítenie ezt a békét és hiteles garanciákat Kijev számára.

Az ukrán ellentámadás időzítését többször is tolták és tologatják. Mint orosz szakértők rámutatnak, ez egyrészt az információs háborúnak köszönhető – a közelgő offenzíváról szóló folyamatos bejelentések célja, hogy Oroszországot bizonytalanságban tartsák -, másrészt pedig annak, hogy a Nyugat gyors és győztes eredményeket követel a kijevi rezsimtől.