Magyar mászókollégája fényképezte le utoljára Suhajda Szilárdot – fotó

3 hónap ezelőtt 7

Előkerült az utolsó, Mount Everesten készült fénykép Suhajda Szilárd expedíciós hegymászóról, készítője az a Price Márton, aki kevéssel korábban jutott fel magyarként a Csomolungma csúcsára, de oxigén segítségével.

A találkozás akkor történt - 7500 méter fölött, tehát a hegymászók által "halálzónaként" számon tartott területen -, amikor a Mount Everestet a legfiatalabb magyarként meghódító Price még szintén felfelé, de oxigénnel mászott, Suhajda viszont serpa és extra oxigén nélkül.

A találkozáskor Price egy dolgot tanácsolt Suhajdának: akkor másszon, amikor mások is lesznek. De hozzátette, az eltűntként számontartott magyar kiváló kondícióban volt, ráadásul az is kiderült, hogy épp a csúcstámadáskor kiváló idő volt, jó látási viszonyok és szinte szélcsend.

Suhajda Szilárd GPS-e múlt hét szerdán "jelentkezett be" a Mount Everestről, csaknem 8800 méteres tengerszint feletti magasságból, a Hillary-lépcső alja tájáról. Kevéssel később többen is még életjeleket mutatva látták a környéken, de mintha kicsúszott volna a mászókötélpályáról, egy sziklán helyezkedett el. A keresésére küldött 3 serpa és 1 helikopter annak tudatában indult felé, hogy holléte ismert volt, ám mire elértek a helyhez, a magyar mászó már nem volt ott. Kizárták, hogy életben van.

Pénteken Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. A beszélgetés 18 órától hallgatható meg.