Magyar tudományos innováció az izomgörcs ellen

1 hónap ezelőtt 12

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyagjelölt - mondta a gyógyszer-fejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője az M1-en.

Málnási-Csizmadia András hozzátette: a jelenlegi gyógyszerek nem képesek hatékonyan oldani az izomgörcsöket, ráadásul nagyon komoly neurológiai, illetve szív- és érrendszeri mellékhatásokat okoznak. 

Elmondása szerint 

a hatóanyag 2021 tavaszán lép be a klinikai vizsgálatok fázisba, 

de a Cell, a világ legjelentősebb élettudományi magazinja már cikket írt a gyógyszerjelölt hatásmechanizmusáról. A cikket már több mint 150 sajtóorgánum átvette - jegyezte meg.Hangsúlyozta, hogy az új izomgörcsoldó segíthet egyebek között 

a sztrókon átesett betegek 30 százalékánál jelentkező, iszonyatos fájdalmakkal járó súlyos és krónikus jellegű izomgörcsökön és a szklerózis multiplex esetén kialakuló görcsök esetében is.

Magyarországon 100 ezer ember kezelését könnyítheti meg az új hatóanyagjelölt - fűzte hozzá a kutató. Az élethosszig tartó, sokszor folyamatosan romló izomgörcsök 50-60 millió ember életét nehezíti meg világszerte - hangzott el a műsorban. A kutatást az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezték a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

Nyitókép: Pexels.com