Magyarország támogatja az európai védelmi készségfejlesztés menetét és céljait

3 éve ezelőtt 261

Az Európai Unió védelmi minisztereinek berlini találkozóján a COVID-19 járvány tanulságairól, a közös katonai műveletekről, a képességfejlesztésről valamint a partnerségi kapcsolatok kérdéseiről is egyeztettek a miniszterek.


Európa biztonsága és védelme nemzeti érdek, kulcsfontosságú prioritás. Ezért hazánk továbbra is határozottan támogatja az európai védelmi képességek fejlesztését. A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország aktív részese az EU védelmi kezdeményezéseinek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió magasabb ambícióinak megfelelően, hatékonyan tudja kezelni a szomszédságában kialakuló válságokat.


Magyarország fontosnak tartja, hogy a COVID-19 járvány tanulságait levonva és azokra építve egy cselekvőképesebb EU jöjjön létre, amely - szoros együttműködésben a partnerekkel, elsősorban a NATO-val - hatékonyságát növelve, továbbra is képes aktívan hozzájárulni Európa biztonságához és garantálni állampolgárai biztonságát is. Mint mondta, abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a Magyar Honvédségnek. Szólt arról is, hogy a járványügyi védekezés második szakaszában azokat, az élet újraindításához szükséges lépéseket is meg kell tenni, amelyek középpontjában a munkahelyteremtés áll. A járvány egyik kiemelten fontos tanulsága, hogy a honvédség nem csak a fizikai, hanem a lét- és anyagi biztonság megőrzésében is jelentős szerepet tud vállalni. Ezért a honvédség segítő kezet nyújt azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el a munkahelyüket. A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy a Magyar Honvédség speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével vesz részt a kormány gazdaságvédelmi programjában. A magyar emberek békeidőben vagy veszélyhelyzetben, katasztrófák vagy világjárványok idején egyaránt számíthatnak a katonákra.

A járvány rámutatott a katona-egészségügyi képességek fontosságára is, így a szorosabb együttműködés elmélyítése, valamint a képességfejlesztés jegyében a tárcavezető bejelentette Magyarország csatlakozási szándékát a német vezetésű Európai Egészségügyi Parancsnokság elnevezésű PESCO-projekthez, amelyben ezidáig hazánk megfigyelői státuszban volt jelen.

Magyarország érdeke a védelmi kezdeményezések eredményorientált és koherens végrehajtása. Szükségszerű a fenyegetések és kihívások közös európai értelmezése, valamint a tagállamok egyetértésén alapuló, konkrét stratégiai célok megfelelő meghatározása, amelyre a következő két évben kiváló alkalmat biztosít a Stratégiai Iránytű munkafolyamata. A 2022 első félév végére elkészülő Iránytű a válságkezelés, ellenállóképesség, képességfejlesztés és partnerség vonatkozásában ad majd politikai iránymutatást, valamint konkrét célokat jelöl ki, támogatva az európai közös védelem előremozdítását.


Magyarország számára továbbra is kiemelten fontos a stabilizációs folyamatok támogatása a Nyugat-Balkánon és Afrikában, mert hazánk ezzel hozzájárul az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemhez.

Europa-biztonsaga-nemzeti-erdek.jpg

Image R. App