Marad az elnök Üzbegisztánban, a nyitás folytatódhat

1 hónap ezelőtt 20

 Üzbegisztán öt évvel ezelőtt a demokratikus nyitást választotta, és azóta nagy sebességgel fejlődik. Az igazi kihívás ugyanakkor öt évvel később, az elnök lehetséges két ciklusának a végén várja az országot, amikor kiderül, hogy túl tud-e lépni Üzbegisztán a szovjet örökségén. Helyszíni beszámolónk Taskentből.

“Üzbegisztán - a nagy jövő előtt álló állam” ez volt a fő szlogen Islom Karimov huszonhét évig tartó elnökségének, amelyet a 2016-ban bekövetkezett halála szakította meg. A vezetése alatt egy represszív autoriter rendszer működött: a politikai ellenzéket üldözték és bebörtönözték, az internetet korlátozták, a sajtót cenzúrázták, és az ország bezárkózott a külföldi partnerek és még a közvetlen szomszédai elől is.

Száznyolcvan fokos fordulat

A helyzet gyökeres fordulatot vett Karimov örökébe lépő Savkat Mirzijojev alatt, aki korábban tizenhárom évig volt az ország kormányfője. Annál meglepőbb lett a változás: 

Mirzijojev amnesztiában részesítette a politikai foglyokat és nagyszabású reformokat és sajtószabadságot hirdetett. Az új elnök új szlogenje “Új Üzbegisztán” lett, hangsúlyozva az országban végbemenő változásokat.

Az épülő felhőkarcolókkal és építési darukkal teletüzdelt üzbég fővárosban nagyon is szembetűnő a fordulat. A legforgalmasabb utca kereszteződésekben található hatalmas lcd kijelzőkön politikai kampány látható: az elnökjelöltek pontosan tíz másodpercig, egymást váltva jelennek meg a képernyőn - Mirzijojev is, ahogy a többi jelölt. Üzbegisztán eddigi legszabadabb elnökválasztásán öt jelölt indult, különböző politikai irányokat képviselve. Akad köztük jobboldali nacionalista, szocialista baloldali, egy környezetvédő és egy tudós, illetve egy nő is, ahogyan illik. A jelöltek egy héttel a választások előtt az ország első televíziós vitáján is összecsaptak - igaz, maguk nem voltak jelen személyesen, csak a képviselőiket küldték, de első lépésnek ez is megteszi.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 289 megfigyelőt küldött az választásokra, ráadásul az üzbég fél meghívására. Ez különösen annak fényében is fontos, hogy a szeptemberi orosz parlamenti választásoktól az EBESZ végül távol maradt. A szervezet az elnökválasztások előtt közleményében hangsúlyozta, hogy “a választási törvény reformja folyamatban van. Az eddig elfogadott módosítások összhangban vannak számos korábbi EBESZ ajánlással”. A választásokon több száz más nemzetközi megfigyelő - UNESCO, Független Államok Közössége (FÁK), Shanghai Együttműködési Szervezet (SCO), Iszlám Konferencia Szervezete (OIC), és más szervezetek, valamint mintegy 230 külföldi újságíró is jelen van - Üzbegisztán úgy tűnik mindent megtesz azért, hogy kivívja a nemzetközi közösség figyelmét.

A demokráciához vezető út

Persze nem minden olyan idillikus, mint ahogy a hivatalos narratívában elhangzik. Az üzbég alkotmány szerint független politikusok nem indulhatnak a választásokon, elnökjelöltet kizárólag egy hivatalos párt jelölhet. Bejegyzett politikai pártból azonban csak öt van - a kormány kritikusai szerint mindegyik kormányközeli. Mirzijojev személyét egyik sem kritizálja, és hiába kerestünk volna politikai bírálatokat a televíziós vita során - erről szó sem lehetett. A már említett EBESZ közlemény erről szűkszavúan megjegyzi, hogy “eddig nem volt jelen közvetlen vagy számottevő verseny a jelöltek között”.

Ugyanakkor az igazság az, hogy az elmúlt évek eredményeinél nehéz nagyobbat mondani: Mirzijojev választási programja szerint elnöksége öt éve alatt 34 százalékkal nőtt az ipari teljesítmény, 24 száazlékkal növekedett a gazdaság, az export másfélszeresére, a külföldi befektetések háromszorosára, az átlagfizetések 2,2 szeresére nőttek. 

A reformok az élet minden területére átterjedtek - a pénzügyekben néhány éve konvertibilis lett az üzbég nemzeti valuta és elindult az állami vállalatok privatizációja. Az igazságszolgáltatásban adminisztratív bíróságok jöttek létre a hatósági visszaélésekkel szemben, az oktatásban 80 új felsőoktatási intézmény létesült, közte számos nemzetközi egyetem is.

Jelenleg például Magyarország is tárgyal arról, Üzbegisztánban orvosi egyetemi képzést nyisson.

Az internet az országban immár korlátozások nélkül elérhető, a vízummentes beutazásra jogosult országok lakói pedig majdnem tízszeresére nőttek - 9-ről 86 országra.

“Az elnök érzi a népet”

Az elnök érzi a népet, és komolyan foglalkozik a gondjaikkal, ezért továbbra is az ország legnépszerűbb politikusa marad, aki mindenképpen meg fogja nyerni a választásokat

- mondta az Indexnek Akramjon Nematov, az üzbég elnöki hivatal alatt működő Stratégiai és Regionális kutatások kutatóintézetének az igazgatóhelyettese. Nematov szerint ezt szolgálta például az elnök azon kezdeményezése, amelyben egy portált hoztak létre lakossági panaszok, problémák és javaslatok beküldéséhez, amelyek aztán ténylegesen is teljesítésre kerültek.

A választásokat látszólag tényleg komoly érdeklődés kíséri: már vasárnap kora reggel hosszú sorokban várakoznak a szavazók a kijelölt körzetek előtt. A hivatalos adatok szerint a részvételi arány 80,8 százalékos - estig 16,3 millió ember adta le a voksát. A választási helyiségek mintaszerű rendezettségben vannak - a regisztráció az egyik oldalon, megfigyelők a másikon, az átlátszó, lepecsételt szavazóurna közöttük foglal helyett.

A szavazókat a Covid-19 járvány miatt beöltözött egészségügyi dolgozó fogadja, aki leméri a hőmérsékletet, fertőtlenítőt spriccel a kinyújtott kezekre, és kötelezi mindenkit a maszk használatra.

Vidéken lehet, hogy más a helyzet, de az egyik nemzetközi megfigyelővel beszélgetve úgy tűnik, hogy a főváros teljesíti a nemzetközi elvárásokat.

Az elnök második ciklusával az eddig megkezdett reformok folytatódhatnak, de a rendszer főpróbája majd 2026-ban érkezik el: az alkotmány csak két elnöki ciklust tesz lehetővé. Így kiderülhet majd, hogy Mirzijojev mennyire gondolta komolyan a reformokat, és sikerül-e kiléptetnie az országot a szovjet örökségből, vagy a személyes ambíciói végül maga alá gyűrik a politikai rendszert, ahogy ez az elődje idején történt.

(Borítókép: Anton Bendarjevskiy)