Márki-Zaynak sokat kell még tanulnia - nyilatkozta Dobrev Klára anyjának expasija

1 hét ezelőtt 13

A 80 éves Medgyessy Péter exminiszterelnök váratlanul nagyinterjút adott a Magyar Hangnak. Bőven megérte a várakozást. Íme a beszélgetés legerősebb részletei:

  • Egyetért Orbán keleti nyitásával, amivel kapcsolatban két kritikája van: 1.) előbb is megtehette volna. 2.) India felé is nyitni kellett volna.
  • A Fudan egyetem idehozatalát “nagyszerű gondolatnak” tartja, Orbán abban hibázott, hogy a dolgot “erőből karta lenyomni mindenki torkán”. Medgyessy azt állítja, hogy ő érti “a kínai gondolkodást” és ez alapján a kínaiak szerinte nem azt vártál Orbántól, hogy “szolgalelkűen és azonnal” kiszolgálja a kínai igényeket, mivel “ott több ezer év bölcsességével hosszú távra terveznek.”
  • Szijjártó Pétert “okos, értelmes embernek” tartja, mert a NER-korszak kezdetén a külügyminiszter többször kikérte a tanácsát Amerikáról és Kínáról és ezek között volt olyan, amit meg is fogadott.
  • Kádárt szerint nem lehet “egyoldalúan megítélni”, mert “ügyesen manipulálta a szovjeteket”, de azt azért nem gondolja, hogy ő lett volna az első rendszerváltó.
  • A volt kémelhárító tiszta és kommunista pénzügyminiszter szerint ők - mármint az állampárt kései korszakának vezetői - együtt váltottak rendszert az ellenzékkel: előbbi “kezdeményező volt, nagy nyomást gyakorolt”, a kommunista kormány tagjai pedig “nemcsak támogatták a törekvéseket”, de ők dolgozták ki a piacgazdasági átmenet alapjait is. Medgyessy nem említette, a Magyar Hang meg nem kérdezte, hogy a “törekvések támogatása” hogyan értendő annak fényében, hogy 1988 március 15-én, a demokratikus ellenzék március 15-i tüntetésének reggelén mintegy megelőző jelleggel, a támogatás érzékeltetése végett letartóztatták Molnár Tamást, Pálinkás Róbertet, Nagy Jenőt, Rácz Sándort, Gadó Györgyöt, Demszky Gábort, Solt Ottiliát és Haraszti Miklóst.
  • A baloldal bukásának egyik okát abban látja, hogy nem álltak ki a határon túli magyarokért. Hogy miért? Mert rosszul értelmezték az internacionalizmust. “Ezen nem szépít, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon nehéz jól megfogalmazni az üzenetet. Ez nem sikerült a populizmust meghaladóan a jobboldalnak sem” - mondta az ex-miniszterelnök.
  • Nem igaz, hogy jegyben jártak volna Apró Piroskával, Gyurcsány anyósával, de járni tényleg jártak egy rövid ideig, de “ez a fiatalság-bolondság kategóriába tartozik.”
  • Gyurcsányt nem Apró ajánlotta be sportminiszternek a Medgyessy-kormányba, a kinevezés a névadó saját ötlete volt.
  • Egyértelműen Márki-Zay Péter Orbán legesélyesebb kihívója, “de még sokat kell tanulnia”.
  • A választásokig szerinte működhet MZP “önjáró” taktikája, de “kormányon biztosan nem (...). A pártok frakciói megkerülhetetlenek lesznek.”