Megérkezett a figyelmeztetés - Nagy esés jöhet a tőzsdéken

3 hónap ezelőtt 3

Portfolio 2023. május 31. 18:28

Ma tette közzé az EKB a májusi pénzügyi stabilitási jelentését, amelyben azt írták, hogy az euróövezet stabilitási kilátásai továbbra is törékenyek a bankszektorban a közelmúltban bekövetkezett zavarokat követően, amelyek során több amerikai regionális bank csődbe ment, Európában pedig a Credit Suisse-t átvette az UBS.

Ezután nyilatkozott a CNBC-nek Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke, aki többek között arról is beszélt, hogy a világgazdaságot érő további megrázkódtatások esetén a pénzügyi piacoknak éles visszaeséssel kell szembenézniük.

De Guindos szerint a bankok ellenálló képessége a magasabb kamatkörnyezetben nem ad okot aggodalomra az euróövezetben, mivel a fundamentumok továbbra is erősek, a szabályozói beavatkozás pedig hatékonynak bizonyult, viszont az EKB szerint elképzelhető, hogy ezek az események az euróövezeti bankok jövedelmezőségi és likviditási kilátásainak újraértékeléséhez vezethetnek.

A globális részvénypiacok erősen kezdték a 2023-as évet, a csökkenő energiaárak, Kína újranyitása és az euróövezet ellenállóképessége miatt, ez pedig a részvények értékelését ismét a historikus átlagok fölé emelte, emelte ki az EKB alelnöke. De Guindos szerint a jelenlegi piaci pozícionálás sebezhetővé teszi a részvényeket minden további makro-meglepetéssel szemben.

"Megvan a lehetősége a piacok korrekciójának, és ennek oka az, hogy az értékelések magasak, a kockázati felárak pedig nyomottak, ezért, ha rossz híreket kapunk a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban, az a piacok korrekciójához vezethet" - mondta de Guindos, aki szerint a tartós inflációs nyomás a központi bankokat intenzívebb monetáris szigorításra kényszerítheti, mint amit a piacok jelenleg beárazták.

Az EKB jelentése szerint bár a pénzügyi szektor egyelőre ellenálló, viszont az ingatlanpiaci kitettség jelentősen megnőtt az elmúlt években, ami sebezhetővé teszi a pénzintézeteket a folyamatban lévő ingatlanár-korrekcióval szemben.

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images