Meghalt a Woodstocki fesztivál egyik főszervezője

1 év ezelőtt 60

77 évesen meghalt Michael Lang fesztiválszervező, aki egyike volt a poptörténelem legfontosabb fesztiválja, az 1969-es Woodstocki zenei fesztivál kitalálóinak, főszervezőinek.

Lang szombat este halt meg a New York-i Sloan Kettering kórházban, a férfi non-Hodgkin-limfómában szenvedett. A halálhírt a Rolling Stone magazinnak a család régi barátja, Michael Pagnotta erősítette meg.

John Roberts és Joel Rosenman üzletemberek, valamint Artie Kornfeld zeneipari menedzser mellett mellett Lang nevéhez fűződik a Woodstock Music and Art Fairt nevű fesztivál. A „Béke és zene három napja” szlogennel meghirdetett, rendezvényre több mint 400 ezer ember látogatott el Max Yasgur New York állambeli farmjára, Bethelbe.

A fesztiválon olyanok léptek fel, mint Santana, a Creedence Clearwater Revival, a Who, Jimi Hendrix, vagy a Crosby, Stills, Nash és Young. A rendezvény a szabadságot hirdette, a fellépő rockzenészek és a többszázezres közönség között tökéletes volt az összhang. Bár üzletileg bukás volt, a poptörténelemben mérföldkőnek számít a mai napig.

Michael Lang 1994-ben, majd 1999-ben is létrehozott egy erre a nosztalgiára építő újrázást. A Woodstock '94 hatalmas siker volt, ám az 1999-es évfordulón szervezett fesztivál katasztrofálisra sikerül: az eredeti rendezvény pacifista, erőszakellenes hippikultúrájával szemben az erőszakkal dúsított három nap lett.