Meghalt az utolsó tajvani nő, akit a II. világháborúban szexuális rabszolgaságra kényszerített a japán hadsereg

10 hónap ezelőtt 15

Meghalt 92 éves korában az utolsó tajvani nő, akit a japán birodalmi hadsereg szexuális rabszolgaságba kényszerített a II. világháború alatt – közölte a Tajpeji Nőmentő Alapítványra hivatkozva (TWRF) a helyi CNA hírügynökség, ami szerint az egykori áldozatot zártkörű temetésen búcsúztatták, halálának hírét csak most hozták nyilvánosságra.

A hadsereg által szexuális rabszolgaságra kényszerítettek története remélhetőleg nem fog feledésbe merülni a (tajvani) áldozatok elhalálozásával – közölte az alapítvány, azt szorgalmazva, hogy a történetüket vegyék bele az iskolai tankönyvekbe, valamint részletesen publikálják a tajvani történelmi kutatóintézet és levéltár kiadványaiban.

Az alapítvány továbbra is követelni fogja a japán kormánytól, hogy kérjen bocsánatot, és kompenzálja az egykori áldozatokat és családtagjaikat.

A II. világháború idején a japán katonák az általuk megszállt területeken, így Koreában, Kínában, a mai Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Tajvanon becslések szerint kb. 200 ezer nőt hurcoltak el az otthonukból és kényszerítettek szexuális rabszolgaságra több száz katonai bordélyházban. (MTI)