Meghalt Kiss Imre

10 hónap ezelőtt 28

Hatvanhét éves korában meghalt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója, értesült az egykori régész, muzeológus korábbi kollégáitól az Index.

Kiss Imre régész, muzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója 1956. május 6-án született. 1984-ben diplomázott az ELTE BTK régészet-sémi filológia szakán.

2004-ig az üzleti életben dolgozott külkereskedőként, marketingesként és HR-vezetőként. 2004 és 2020 között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójaként dogozott, számos kiállítás és kiadvány fűződik a nevéhez, valamint szervezői-vezetői tevékenységének köszönhetően sikerült a múzeumot kétszer új helyszínre költöztetni és megújítani. Emellett gazdag kulturális kínálattal (KULTEA) bővítve az intézmény portfólióját.

A Szódavíz, egy magyar kultuszital címmel utazó kiállítást szervezett, és azonos címmel könyvet is megjelentetett.

Munkásságával igyekezett a magyar gasztrokultúra ápolásában a kor szellemének megfelelően a hagyományok megőrzése és a megújuló trendek között egyensúlyt teremteni. A cukrászat és az éttermi kultúra területén beszélgetős műsorait a múzeum adattárában rögzítették, hogy a téma kutatható legyen az utókor számára.

Kiss Imre munkáságát 2022-es Éri István-díjjal ismerte el a Pulszky Társaság.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.