Mégsem lehet vitorláskikötő a balatonföldvári strandon

3 hónap ezelőtt 7

Egy pécsi bíróság úgy döntött, a balatonföldvári strandon nem lehet kikötőt építeni, mert az ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal – írta meg a Magyar Hang.

A balatonföldvári Nyugati strandon kora tavasszal 3 hektárnyi területen, 100 m-es partszakaszon 2,5 milliárd forintból 175 vitorlás befogadására alkalmas kikötőt kezdtek építeni, miután a beruházó Balabo Kft. terveihez a Veszprém Megyei Kormányhivatal a környezetvédelmi hatástanulmánytól eltekintve gyorsan megadta az engedélyt.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület pert indított a beruházás ellen, mondván: a munkálatokat nem előzte meg társadalmi egyeztetés, elmaradt a kötelező környezetvédelmi hatástanulmány, és a kikötő beépítése a strandra ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal, az ugyanis – országos rendelkezésnek megfelelően – tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását.

A Pécsi Közigazgatási Bíróság szeptember elején a HÉSZ-re hivatkozva helyezte hatályon kívül a Veszprém Megyei Kormányhivatal kikötőépítési engedélyét, de az építkezés idén januárban mégis elkezdődött, miután a megyei kormányhivatal újra kiadta az engedélyt.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesületnek hála az ügy visszakerült a Pécsi Közigazgatási Bírósághoz, ami most megint úgy ítélt, hogy a strandon nem lehet kikötőt építeni, mert az ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal.