Megtalálták Suhajda Szilárdot, de nem volt olyan állapotban, hogy segíteni tudjanak neki

9 hónap ezelőtt 25

Megtalálták Suhajda Szilárdot a Mount Everesten, de nem volt olyan állapotban, hogy lesegíthessék a hegyről – fogalmazott Pintér László szakíró a TV2 Mokka című műsorában. A világ legjobb serpái keresik az eltűnt magyar hegymászót, az esélyei nagyon-nagyon csekélyek, de a család és az itthoni csapat bizakodó.

Ahogy azt csütörtökön megírtuk, tudják, hol lehet Suhajda Szilárd, el is indult egy keresőcsapat a megtalálására – a realitás azonban az, hogy minimális esélye van annak, hogy élve megtalálják. 

A HAZAI HÁTTÉRstáb MÁJUS 25-ÉN REGGEL ÉRTESÜLT RÓLA, HOGY SUHAJDA SZILÁRD KÖRÜLBELÜL 8780 MÉTEREN, A HILLARY-LÉPCSŐ ALJÁBAN VAN. AZ ŐT ÉSZLELŐ CSAPAT ELMONDTA: RUHÁZATA ALAPJÁN EGYÉRTELMŰEN BEAZONOSÍTHATÓ VOLT.

Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta – olvasható a bejegyzésben. A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy megpróbálnak helikopterrel olyan magasságba repülni, hogy látható legyen a magyar mászó, miközben három serpa elindul a felkutatására.

Pintér László hegymászó szakíró telefonon jelentkezett be a TV2 Mokka című műsorában, és megerősítette, hogy valóban Suhajda Szilárdot láthatták a Mount Everesten.

Egy hegymászócsapat megtalálta Szilárdot a Hillary-lépcső magasságában, de nem volt olyan állapotban, hogy tudjanak segíteni neki. Ők a saját klienseikkel törődve, az ő életükért felelve lejöttek a hegyről. Ezt az információt csak 10-12 órával később tudtuk meg, miután a serpa lejött a hegyről. Az esélyei nagyon-nagyon csekélyek, de bizakodunk.

A hegymászásról, mint hobbiról és szenvedélyről azt mondta: „ez nyilván egy kicsit magasabb szint, mert az ember élete lehet a tét, de alapvetően a mászó a nyugalmat, a megvilágosodást, az élményt, a saját határainak feszegetését keresi. Nehéz szavakba önteni, ez egy nagyon nemes történet. Maga a küzdelem, ami visz előre az úton, attól lesz teljesebb az ember”.

Pintér László szerint minden mászás előtt tisztázni kell a lehetőségeket és a veszélyeket. Hozzátette: „teljesen világos mindenki számára, hogy bármi benne van a pakliban, de mindig úgy indulnak útnak, hogy hazajönnek”.

A szakíró a mentés körülményeiről és fejleményeiről egyelőre nem osztott meg több információt, mert a csapat arra koncentrál, hogy a műveletet sikerrel véghez tudják vinni, utána kommunikálnak róla.

A legjobb serpák vannak úton érte. Nem kizárt, hogy csak szombaton lesz bővebb információ.

A szakújságíró a család privát szférájának tiszteletben tartását is kérte, hiszen Legindi Tímea nemcsak Suhajda Szilárd felesége, hanem csapatának kommunikációs vezetője is.

Üzent Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége

A fentieket olvasva nem meglepő, hogy a család nem kommunikál, hiszen minden energiáját a mentésre fordítja. Legindi Tímea – aki maga is hegymászó –, Suhajda Szilárd felesége röviden üzent: imádkozik eltűnt férjéért.

„Minden erőnkkel a keresésre koncentrálunk, mással most nem is tudunk foglalkozni – mondta a Blikknek Legindi Tímea. – A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.”

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket   ide kattintva  olvashatja el.