Megvizsgálták három zombi agyműködését

10 hónap ezelőtt 21

Az élőhalottakat sok minden akadályozza abban, hogy klinikai vizsgálatokon vegyenek részt, ezek közül az egyik legmarkánsabb, hogy a valóságban nem léteznek. A rémfigurák gyökereihez visszanyúlva azonban eljutunk a Karib-térségbe, Haitire, ahol vudu babonákból táplálkozó folklór részei a halálból visszatérő emberek, és ma is évi ezer lakossági bejelentés érkezik olyanoktól, akik zombikat láttak bandukolni a helyi susnyások közt.

1997-ben a belegyezésükkel három ilyen élőhalott agyhullámait és DNS-ét vizsgálták meg szakemberek, hogy kiderüljön az igazság.

A halálból visszatért emberek közül az egyik egy 30 évesen elhunyt nő volt, akit a családtagjai különös ismertetőjegyei alapján azonosítottak. Amikor a helyi bíróság döntése alapján felnyitották a sírját, csak köveket találtak benne.

A kutatók leírása szerint a nő folyamatosan lehajtott fejjel, nagyon lassan és mereven járt és képtelen volt kommunikálni, néhány érthetetlen szót motyogott csak. A vizsgálatok megállapították, hogy az idegrendszere teljesen élőnek tűnik és végül katatón skizofréniát diagnosztizáltak nála. 

A történetnek arra a részére, hogy hogyan halt meg és tért vissza, a tudósok úgy spekuláltak, hogy valószínűleg egy helyi vudu boszorkány, egy bokor mérgezhette meg valamilyen idegméreggel, majd a mozgásképtelen nőt a temetés után, még mielőtt megfulladt volna, kiásta.

Nem ugyanaz az élő és a halott

Egy másik esetben egy 26 éves férfit 19 hónappal temetése után fogtak el egy helyi kakasviadalon. Unokatestvérét, aki egy fához láncolva tartotta, elítélték, amiért varázslattal zombivá változtatta a férfit. A vizsgálat organikus agyi betegséget és epilepsziát mutatott ki az állítólagos zombinál, a DNS vizsgálat pedig kimutatta, hogy nem ő a halott férfi, akivel azonosították.

Hasonló eredményt hozott a harmadik eset is, amikor egy 31 éves nőt egy 13 éve halott falubelinek véltek, de genetikai vizsgálat kiderítette, hogy nem ugyanaz a személy, és amúgy nagyon is él.

A kutatás alapján nem a gombák vagy vírusok a zombi invázió okai, hanem az oktatás és közegészségügy alapvető hiánya.

(IFL Science)