Milley: az F-16-os vadászgépek nem lesznek csodafegyverek Ukrajnának

3 nap ezelőtt 6

Az amerikai F-16-os vadászgépek nem lesznek csodafegyverek Ukrajna számára, és sokkal többe fognak kerülni, mint a lőszerek és a szárazföldi felszerelések – mondta Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, akit a Politico idézett.

“Az oroszoknak ezer negyedik generációs vadászgépük van <…> ha a levegőben akarunk szembeszállni Oroszországgal, akkor jelentős számú negyedik és ötödik generációs vadászgépre lesz szükségünk, így a költségeket elemezve a legésszerűbb dolog pontosan az, amit már megtettünk – jelentős számú integrált légvédelmi eszközt szállítani, hogy lefedjük a harcteret és megakadályozzuk, hogy az oroszok uralják az eget” – mondta a tábornok.

Milley szerint a vadászgépek jóval drágábbak, mint a tüzérségi lövedékek és a földi felszerelések, ezért jobban megéri a légvédelemre költeni.

“A háborúban nincs olyan, hogy csodafegyver, az F-16-os éppúgy nem csodafegyver, mint bármi más” – hangsúlyozta a tábornok.

Korábban Biden amerikai elnök bejelentette a szövetségesek szándékát, hogy megkezdik az ukrán pilóták kiképzését amerikai F-16-osok és más, negyedik generációs, nyugati gyártású vadászgépek vezetésére. Mint arról Washingtonban beszámoltak, még nem dőlt el, hogy kik és hol fogják kiképezni a pilótákat, de várhatóan valamelyik európai ország lesz a kiképzés helyszíne.

Moszkva az F-16-osok esetleges szállítását újabb eszkalációnak nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy a felszerelések jogos célpontot jelentenek az orosz erők számára.